Детективна вистава одеського судді-колядника Бурана завершилася його арештом (фото, відео)

У Національному антикорупційному бюро наприкінці березня з’ясували, що суддя Малиновського суду Одеси Олексій Буран через посередника вимагав у чоловіка хабар у півмільйона гривень «для винесення певного судового рішення у цивільний справі про стягнення боргу». А коли 29 березня детективи прийшли до нього з обшуком, він влаштував справжній детективний спектакль зі стріляниною.

Як належить, правоохоронці представилися і повідомили, що мають ухвалу суду. Проте суддя відмовився відкривати двері. «Суддя погрожував їм вогнепальною зброєю – зробив два постріли. У відповідь детективи зробили один попереджувальний постріл у повітря. Суддя залишив приміщення через вікно на другому поверсі», – розповіла згодом речниця НАБУ Світлана Оліфіра.

Пізніше його знайшли у лікарні. За словами пані Оліфіри, він наніс собі тілесні ушкодження. Схоже, що спробував порізати собі вени. Вона також пояснила, що детективи не могли затримати суддю на місці події через суддівську недоторканість. Йому повідомили про підозру, а посередника при хабарництві затримали.

А 31 березня суддя-втікач Буран, за яким полює НАБУ, не очікувано для всіх опинився у сесійній залі Верховної Ради. Йому навіть надали слово. Виступ Бурана пройшов досить бурхливо. «На коліна, сволота», – кричав позафракційний народний депутат Володимир Парасюк, кидаючись на суддю. Суддя ж заявив, що немає жодних доказів вчинення ним злочинів, а правоохоронців, які прийшли з обшуком, він прийняв за грабіжників і вирішив чинити їм опір. За його словами, в його пістолеті була лише одна куля, і він спробував пострілом «залякати нападників». Однак те, що пан Буран отримав хабар, відстрілювався і втікав через вікно від детективів, переконливо довели працівники Національного антикорупційного бюро.

За підсумками розгляду подання, Верховна Рада України дала згоду на скасування недоторканості, затримання та арешт судді Олексія Бурана. Відповідну постанову підтримали 247 депутатів.

1 Співробітники НАБУ виводять Бурана із кулуарів Верховної Ради Співробітники НАБУ виводять Бурана із кулуарів Верховної Ради

Депутат Віктор Чумак навіть продемонстрував на своїй сторінці в Facebook фото Одеського судді, який виступає із трибуни парламенту. «Величезна проблема розчистити Авгієві стайні судової гілки влади та прокуратури. На мій погляд, реформувати їх вже неможливо. Треба просто паралельно із існуючими судами та прокуратурою будувати паралельні структури. Є Головне Управлінця прокуратури, паралельно з ним необхідно створити Друге головне управління із новими людьми, стандартами та процедурами. І як тільки всі навчаться, сформуються та спрацюються – старе ліквідувати а всі справи передати в нове. Так само і з судами. Бо ложка чи пару ложок меду в бочці із лайном ситуацію не виправлять», – написав Чумак.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=MGBcTD1nS68

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа