Держспецзв’язок створює загрози належній роботі системи е-декларування

За два тижні стартує робота системи електронного декларування статків службовців. Усі аспекти погоджені, але процес не варто запускати без атестату Комплексної системи захисту інформації (далі – КСЗІ). Безумовно, без цього суто технічного аспекту система може розпочати роботу. Але в такому випадку усі подані декларації будуть визнані судом як неналежний доказ, бо підтвердження захисту інформації у такій системі відсутнє.

Як наслідок, чиновники, що внесуть неправдиві дані до системи е-декларування, уникатимуть передбаченої законодавством відповідальності

Держспецзв’язок не здійснює всього можливого, аби система е-декларування почала працювати з атестатом КЗСІ починаючи з 15 серпня. Згідно затвердженого графіку, минулої п’ятниці – 29 липня – Держспецзв’язок мав погодити великий пакет документів для побудови КСЗІ та визначити компанію, яка б провела державну експертизу системи. До 12 серпня ця експертиза мала бути проведена і тоді ж планувалося отримати відповідний атестат. Терміни настільки стислі, що будь-яка затримка призведе до зриву повноцінного запуску системи е-декларування.

Держспецзв’язок уже став причиною першої затримки, про яку можна офіційно стверджувати – рішення, що мало бути прийняте в п’ятницю, досі відсутнє. І далеко не факт, що воно буде прийняте сьогодні – 1 серпня.

Наступна затримка, про яку нам зазначили наші партнери в Уряді, полягатиме у тому, що Держспецзв’язок для проведення експертизи обере компанію, яка гарантовано не зможе провести успішну відповідну експертизу до 12 серпня. Це може бути держпідприємство, дії якого повністю залежать від Держспецзв’язку.

У результаті цілеспрямованого саботажу співробітників Держспецзв’язку, 15 серпня Президент чи Прем’єр-міністр помпезно дадуть старт системі електронного декларування статків службовців. При цьому приховуватимуть, що система не має атестату КСЗІ, а отже – працюватиме у режимі так званої «дослідної експлуатації», яка забороняє внесення у систему будь-яких персональних даних. Іншими словами, декларації у системі з’являтимуться, але притягти службовців до відповідальності за брехню у них буде неможливо.

Члени Коаліції “Декларації під контролем” вимагають негайно здійснити всі необхідні кроки, що забезпечать отримання атестату КСЗІ до моменту запуску системи електронного декларування статків чиновників 15 серпня 2016 року.

З повагою, Команда Коаліції “Декларації під контролем” 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа