Держспецзв’язок гальмує запуск системи електроного декларування статків чиновників

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язок) порушує строки подання зауважень, через які запуск е-декларування опинився під загрозою зриву. Відповідно до погодженого під час сьогоднішньої зустрічі плану, ці зауваження мали бути надані ще о 14:00.

13 серпня під час термінової наради в НАЗК представники Держспецзв’язку відмовилась озвучити зауваження до системи і погодилась переглянути систему лише під тиском громадськості. Присутні представники Держспецзв’зку, компанії-розробника програмного коду «Міранда» і Програми розвитку ООН погодили план вирішення ситуації, що склалась. Відповідно до цього плану Держспецзв’язок мав надати зауваження сьогодні о 14:00.

Нагадаємо, що запуск системи е-декларування, яка зобов’яже найвищих посадовців в державі, включно з Президентом, прем’єр-міністром, міністрами, народними депутатами і суддями, подати майнові декларації через нову електронну систему, запланований на 15 серпня. Розробка програмного забезпечення цієї системи відбувалась за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, яка передала його НАЗК 27 липня. Таким чином для повноцінного запуску системи необхідно було отримати атестат відповідності комплескної системи захисту від Держспецзв‘язку, який би підтердив безпечність системи, і без якої система не зможе повноцінно запуститись.

3 серпня голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко підтвердив, що зазначена експертиза буде проведена до 12 серпня.

11 серпня Адміністрація Президента оприлюднила коментар Петра Порошенка, в якому Глава держави запевнив, що не допустить «тестових, звужених або будь-яких інших варіантів» системи. Однак вже ввечері наступного дня, 12 серпня, Держспецзв’язок відмовив у видачі сертифікату відповідності системі декларування.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа