Державна експертиза надала позитивний висновок на проєкт протиаварійних робіт у Гостиному дворі

mincult

Експертиза надала позитивний висновок на проєктно-кошторисну документацію на першочергові протиаварійні роботи у Гостиному дворі. Найближчим часом Національний заповідник «Софія Київська», що є балансоутримувачем будівлі, обере виконавця цих робіт через переговорну  процедуру закупівлі. Протиаварійні роботи розпочнуться вже у грудні 2021 року та триватимуть близько 3 місяців. Загальна кошторисна вартість будівництва станом на 17 грудня 2021 року складає 37 млн 896 521 тис. грн.

Серед протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт: чистка цегли та металевих елементів, залізобетонних перекриттів, облаштування покриття парапету, перил, розчищення внутрішнього подвір’я від будівельного сміття, захист від потрапляння вологи на  стіни, перекриття в місцях демонтованих конструкцій та інші. Адже тривалий час Гостиний двір знаходився в занедбаному стані. Він отримав значні ушкодження.

«Відновлення Гостиного двору є викликом через глобальну занедбаність пам’ятки. Ми розуміємо усю нагальність та критичність сутації, особливо в контексті посилення зимових опадів. До початку робіт з ліквідації аварійності залишився останній крок – визначити підрядника через переговорну процедуру закупівлі.  Як тільки виконавця буде обрано – протиаварійні роботи одразу розпочнуться», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Паралельно МКІП залучає експертів із різних сфер до розробки концепції розвитку історичної пам’ятки. Нещодавно під час проєктного семінару  «Гостиний двір: Фокус уваги – візія» реставратори, архітектори, урбаністи, історики, культурні менеджери, громадськість, а також представники державної та міської влади розробити покрокову Дорожню карту реставрації та розвитку Гостиного двору в Києві.

Відновлення Гостиного двору – кропіткий процес. Сучасний культурний простір має вписатися в життя столиці. Адже це вперше в Україні історичне місце відреставрують з урахуванням потреб сучасних містян. Йдеться про нове життя всієї Контрактової площі. Тому МКІП робить процес прийняття рішень максимально прозорим.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа