Держаудитслужба виявила порушень під час проведення проміжних виборів народних депутатів України на 345 тис. грн

Держаудитслужба провела ревізії використання бюджетних коштів, виділених на підготовку та проведення проміжних виборів народних депутатів України 17 липня 2016 року, у семи окружних виборчих комісіях одномандатних виборчих округів (ОВК ОВО). Під час ревізій виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, загалом на 345,5 тис. грн.

Установлено порушення щодо нарахування та виплати заробітної плати, одноразової грошової винагороди членам окружних та дільничних виборчих комісій на суму майже 194 тис. грн.

Наприклад, державні аудитори виявили, що окремі члени комісій не були звільнені від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, зокрема перебували в оплачуваних відпустках. Це призвело до одночасного нарахування та отримання ними заробітної плати в окружних виборчих комісіях та за основним місцем роботи майже на 43 тис. грн.

Іще понад 64 тис. грн членам комісій було виплачено безпідставно за невідпрацьований час. А в ОВК ОВО № 85 (м. Калуш, Івано-Франківська обл.) безпідставно нараховано та виплачено одноразової грошової винагороди на суму майже 67 тис. грн фізособам, які надавали транспортні послуги.

Під час ревізій виявлено факти зайвої оплати на суму 52 тис. грн ефірного часу теле- і радіокомпаній та друку матеріалів з висвітлення результатів виборів. Зокрема, окружні виборчі комісії оплачували ефірний час на теле- та радіоканалах, який був наданий кандидатам у народні депутати України не в повному обсязі. Крім того, оплата агітації через ЗМІ відбувалася у завищених розмірах. Такі порушення виявлено в ОВК ОВО № 151 (м. Лохвиця, Полтавська обл.), ОВК ОВО № 183 (м. Херсон), ОВК ОВО № 206 (м. Чернігів).

Державні аудитори також виявили порушення під час розрахунків за надані транспортні та інші послуги загалом майже на 92 тис. грн. Зокрема, деякі окружні виборчі комісії (ОВК ОВО № 27 (м. Дніпропетровськ) та ОВК ОВО 206 (м. Чернігів)) не змогли документально підтвердити надання відповідних послуг суб’єктами господарювання, або оплата наданих послуг була завищеною.

Завдяки діям державних аудиторів на час завершення повноважень окружних виборчих комісій усунуто порушень на понад 145 тис. грн.

Копії семи актів ревізій використання бюджетних коштів, виділених на підготовку та проведення проміжних виборів народних депутатів України 17 липня 2016 року, передані до Центральної виборчої комісії. За результатами проведених ревізій за допущені порушення складено сім протоколів про адміністративне правопорушення.

Про результати ревізій поінформовано правоохоронні органи. Матеріали ревізій щодо двох ОВК ОВО передано до правоохоронних органів.

Прес-служба Державної аудиторської служби України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа