Депутати запропонували перейменувати  одну з вулиць Львова на честь Ірини Фаріон, вирішують – яку

Виконком Львівської міськради повідомляє, що до переліку топонімів, які підлягають деколонізації, додали ще 3 вулиці. Це вулиці Космонавтів у Винниках і Брюховичах, та вулиця В. Дідушка у Львові. Відповідне рішення сьогодні затвердили на пленарному засіданні міськради.

«Під час зустрічі з колегами з обласної комісії з перейменування нам повідомили, що вони пропонують для найменування ще кілька вулиць. І ми їх додаємо до переліку рекомендованих до перейменування у Львівській громаді. Сьогодні це питання розглядали на відповідній комісії та на депутатських профільних комісіях. Це вулиці Космонавтів у Брюховичах та Винниках. У Львові це вулиця Василя Дідушка. Але по цій вулиці  доручаємо спеціальній комісії вивчити всі факти та надати свій висновок. Там досить велика біографічна довідка», – зазначив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Василь Дідушок — сотник УСС, полковник Армії УНР, начальник штабу Корпусу Січових Стрільців у Києві.1920 року перейшов на бік більшовиків, сподіваючись на їхню підтримку в боротьбі з поляками — окупантами Галичини. Згодом став членом КП(б)У та ВКП(б), співробітником Розвідуправління Генштабу РСЧА (був радянським розвідником). Як військовий розвідник-нелегал (1920—1932) працював у Польщі, Румунії — там засуджений за шпигунство (1923) і провів три роки у в’язниці. Працівник нелегальної резидентури в Харбіні (Китай, 1926—1929), у Фінляндії (1929—1930), заступник резидента у Відні (Австрія, 1931—1932), резидент у Берліні (1932). У 1932-му відкликаний з-за кордону.

2 вересня 1933 р. засуджений Колегією ОГПУ СРСР до страти (ст. 58-6 КК РСФРР), яку замінили на 10 років виправно-трудових таборів (ВТТ). Покарання відбував на Соловках, але через 4 роки, Особливою трійкою УНКВС ЛО 9 жовтня 1937 р. засуджений до найвищої кари. Страчений разом із братами Петром і Володимиром та групою діячів української культури в урочищі Сандормох

Крім того, депутати запропонували перейменувати  одну з вулиць Львова на честь Ірини Фаріон.  Яка саме це буде вулиця – вирішуватимуть разом з родиною мовознавиці.

Загалом, за останній час у Львівській громаді деколонізували 64 вулиці.

Важливо: після перейменування чи уточнення назв вулиць мешканцям не потрібно відразу змінювати документи. Це будуть змушені зробити лише підприємці, однак для них ця процедура є безкоштовною, як і для мешканців. Детальніша інформація про це – тут.

Додаємо, у Львові до деколонізації топоніміки підійшли відповідально і концептуально. Задля цього у місті у 2022 році створили велику робочу групу, яка об’єднала менші ініціативні групи. У цьому напрямі спільно працюють науковці, архітектори, історики, культурні діячі, представники депутатського корпусу та виконавчих органів міськради. Варіанти нових назв формують на основі аналізу пропозицій від мешканців, громадських активістів, середовищ тощо. Також назви обговорюють з родинами людей, на честь яких пропонується перейменовувати вулиці. При затвердженні нових топонімів враховують і думку громади – пропозиції українських назв виставляли на онлайн-голосування. Кінцеве рішення щодо перейменування вулиць затверджують депутати міськради.

Львівська міська рада

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа