Депутати, які голосували за закони 16 січня, зараз намагаються скасувати люстрацію та е-декларування

Народні депутати, які розгорнули інформаційну кампанію проти люстрації в Україні, направили подання до КСУ щодо скасування окремих положень Законів України «Про очищення влади» та Закону «Про запобігання корупції» в частині електронного декларування, свого часу голосували за диктаторські закони 16 січня. Про це в своїй статті на сайті «Українська правда» розказала Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік (http://www.pravda.com.ua/articles/2016/05/11/7108114).

Зокрема, вона зазначає, що наприкінці березня була розгорнута дискредитаційна інформаційна кампанія, яка поширювала дві протилежні думки: перша — люстрація не працює і не запрацює, друга — люстрація антиєвропейська, порушує права людини і звільняє професіоналів.

Серед майданчиків, на яких поширювались ці меседжі, стали олігархічні телевізійні канали, а також радіо “Ера”, на якому вже більше місяця крутять ролики з відвертою маніпулятивною брехнею про люстрацію. Автором цих аудіороликів є міжфракційне депутатське об’єднання “Заборонено забороняти”, до складу якого  входять 36 народних депутатів з різних фракцій та груп і позафракційні.

33

«Як свідчить офіційний сайт об’єднання, його головою є Андрій Деркач (він же — власник радіо “Ера”), прізвище якого стало відомим зокрема після скандалу з поправкою до бюджету про перенесення запуску електронного декларування, яка мало не зірвала процес візової лібералізації з ЄС», – сказано в статті Олександри Дрік.

Громадський люстраційний комітет проаналізував список членів об’єднання, щоб з’ясувати, хто ці народні депутати, чиї порушені права вони збираються поновлювати і як їхня фактична діяльність співвідноситься із задекларованою метою, і з’ясував наступне:

1) з 36 членів об’єднання 25 у 2014 році проголосували за диктаторські закони “16 січня”;

2) 24 з 36 членів об’єднання підписались під поданням до КСУ з вимогою скасувати деякі положення Закону “Про очищення влади”, зокрема заборону повертатись на державні посади високопосадовцям часів злочинного режиму Януковича;

3) 24 з 36 членів об’єднання підписались під поданням до КСУ щодо визнання неконституційними і скасуванням низки положень Закону “Про запобігання корупції” у частині електронного декларування.

ЗЗ

«Очевидно, що регіонали (разом із одним з засновників Партії регіонів — президентом Порошенком) та всі їх сателіти захищатимуть клептократично-олігархічну систему, яку будували “під себе” протягом двох десятиліть. Для цього вони маскуватимуться, мінятимуть кольори, назви, навіть обличчя», – наголошує Олександра Дрік.

Також автор статті зауважує, що перехід від авторитарного до демократичного режиму вимагатиме від нас постійного тотального контролю за кожним кроком влади, створення нового законодавства і захист вже існуючого, а головне — свідомого та осмисленого ставлення до брехні, які кожного дня ллється з контрольованих клептократами і олігархами ЗМІ.

Нагадаємо, що у Конституційному Суді знаходяться провадження щодо конституційності окремих положень Закону «Про запобігання корупції» в частині системи електронного декларування за поданням 48 народних депутатів, переважна більшість яких – члени «Опозиційного блоку». Також з минулого року КСУ розглядає Закон «Про очищення влади», яке відкрито за поданнями Пленуму Верховного суду та  47 народних депутатів від «Опозиційного блоку», які просили скасувати люстрацію, хоча майже половина з них є суб’єктами цього Закону.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа