Депутати Сілезького воєводства ухвалили декларацію у зв’язку із 70-ми роковинами операції «Вісла»

Pomnik-jaworzno

Депутати Сілезького воєводства ухвалили резолюцію про увіковічнення пам’яті жертв етнічних чисток у 70-і роковини початку операції «Вісла». У прийнятому документі вони закликали шанувати гідність та ідентичність громадян, незважаючи на їхнє етнічне та національне походження.

У прийнятій резолюції (кільканадцять депутатів утрималися від голосування) нагадано, що через філію для лемківського та українського населення, утвореній під час операції у Центральному таборі праці містечка Явожно на терені сучасного Сілезького воєводства, пройшли приблизно чотири тисячі людей. Понад сто з них там загинули.

Нагадано також, що 24 квітня 1947 року Президія Ради міністрів Республіки Польща ухвалила рішення про проведення у південних та центрально-східних землях Польщі акції депортації під кодовою назвою «Вісла».

«Операція, що, згідно із задумом, мала бути спрямованою проти Української повстанської армії та Організації українських націоналістів, насправді стала етнічною чисткою, яка трагічно спіткала приблизно 150 тисяч людей. У більшості випадків їхньою єдиною провиною була приналежність до лемківської або української громади. Примусово виселених позбавляли батьківщини, майна, місць культу, перш зав все гідності, а іноді життя», — написали депутати Сілезького воєводства.

«Особливо трагічною в історії лемків та українців у Польщі було їхнє перебування у Центральному таборів праці у Явожні […], до якого засуджували також сілезців, верхньосілезьких німців та членів польських підпільних організації. Через філію для лемківського на українського населення у таборі, що функціонував від травня 1947 до січня 1949 року, пройшло приблизно чотири тисячі людей, понад сто з них знайшли у ньому смерть», — наголошено у декларації.

Депутати підкреслили, що у 70-і роковини трагічних подій, пов’язаних із операцією «Вісла», сеймик Сілезького воєводства відчуває обов’язок вшанувати пам’ять про жертв етнічних чисток, що є порушенням основних прав людини.

«Доля переселених лемків та українців нехай буде попередженнями проти застосування принципу колективної відповідальності та політики примусової асиміляції. Ми переконані, що мірою зрілості суспільства і держави є повага до гідності та ідентичності громадян, незважаючи на їхню етнічну та національну приналежність, а різноманіття становить багатство, яке потребує нашої найбільшої уваги», — заявили депутати, які підтримали цю декларацію.

Нагадаємо, що у 1990 році операцію «Вісла» засудив Сенат Польщі, а в 2002 році президент Польщі Алєксандр Кваснєвський висловив співчуття з приводу виконання цієї акції. У 2007 році, у 60-і роковини тих трагічних подій, президент Польщі Лєх Качинський та президент України Віктор Ющенко  у спільній заяві засудили операцію «Вісла».

Про той виступ президентів Польщі та України нагадав, обґрунтовуючи під час сесії необхідність ухвалення резолюції, голова Руху автономії Сілезії Єжи Ґожелік.

Під час засідання сеймику він закликав 29 квітня взяти участь у частині пам’ятних заходів у 70-і роковини операції «Вісла» у Явожно, що 28-30 квітня проведуть Східноєвропейська комісія Польської академії знань та Товариство лемків. У суботу на терені колишнього Центрального табору праці заплановані, зокрема, відкриття пам’ятної таблиці та екскурсія по виставці «Табір колишніх тоталітаризмів. Явожно 1943-1956».

Ред./А.П. Джерело: prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа