День солідарності з громадянським суспільством Білорусі: вшановуємо пам’ять Жизневського

Ось уже декілька років поспіль українські активісти приєднуються до відзначення Дня солідарності з громадянським суспільством Білорусі 4 серпня. Ця дата була обрана невипадково, саме цього дня у 2011 році був заарештований за свою активну діяльність голова білоруського правозахисного центру “Вясна” та віце-президента Міжнародної Федерації Прав Людини  Алєсь Бєляцький. Його засудили до 4 років і 6 місяців посиленого режиму з конфіскацією майна.

На щастя, цього року День солідарності ми відзначатимемо вже зі звільненим із ув’язнення Алєсем (він був звільнений за амністією 21 червня 2014 року). Проте Білорусь і надалі залишається країною “останнього європейського диктатора” (якому, щоправда, далеко до “передостаннього” Путіна, просто ресурси не ті…), єдиною європейською країною, в якій досі діє смертна кара і де є щонайменше семеро політичних в’язнів (за даними білоруського правозахисного центру “Вясна”).

При цьому, в Білорусі є люди, які готові підтримувати українців в боротьбі з пострадянським авторитаризмом. Найкращий приклад Михайло Жизневський,  білоруський активіст Євромайдану, журналіст, убитий під час подій на вулиці Грушевського в Києві в січні.

Ми вважаємо, що найкращим виявом солідарності з громадянським суспільством Білорусі зараз, коли боротьба,що розгорнулася на Майдані, перемістилася на східний фронт, буде вшанувати пам’ять Михайла Жизневського.

4 серпня о 21.00 ми прийдемо до місця загибелі Михайла Жизневського біля стадіону Лобановського, покладемо квіти та запалимо свічки. Згадаємо тих політичних в’язнів, які досі залишаються у білоруських тюрмах.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа