День семидесяти судів: У Криму пройшла нова хвиля переслідувань кримськотатарських активістів

Понад 70 судів над кримськотатарськими активістами відбулись в понеділок, 18 грудня, на території Кримського півострова - в Сімферополі і Джанкої, Алушті і Білогірську, Судаку, Кіровському, Красногвардійському та Совєтському районах. Всіх активістів судили за участь в одиночних пікетах, які відбулись 14 жовтня з вимагами припинити репресії, - правоохоронці розглядають пікети як "масову неузгоджену акцію".

"Окупаційна російська влада дедалі більше посуває межі огидних репресій проти кримськотатарської меншини, масово переслідуючи численних мирних кримськотатарських активістів", - заявила виконавча директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

"Пікет не вимагає попереднього дозволу влади, і тому ці протести, нехай вони і пройшли одночасно в багатьох населених пунктах, були повністю законними навіть з точки зору російського законодавства. Хоча не можна забувати, що саме по собі застосування Росією свого законодавства на окупованій території є порушенням міжнародного гуманітарного права. Російська влада переслідує всіх хто мав сміливість висловитися", - додала вона.

"Раніше російські органи влади вислали або ув'язнили кримськотатарських лідерів, заборонили їх організацію, Меджліс, придушили кримськотатарські ЗМІ, тепер вони прагнуть знищити останню можливість для вираження інакомислення і позбавляють активістів права голосу під час одиночних пікетів" - зазначила Покальчук.

Ті, хто були притягнуті до адміністративної відповідальності отримали штрафи в розмірі 10 тисяч рублів, величезна сума для регіону, де середня заробітна плата становить 24 тисячі.

  Amnesty International в Україні

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа