День пам‘яті героїв Крут студенти відзначили пікетом гуртожитку МВС

29 січня студентські та молодіжні організації провели акцію, присвячену 96-й річниці бою під Крутами, під час якого загинули майже 300 бійців студентського куреня Армії УНР, та другому місяцю силового розгону мирної студентської акції на Майдані Незалежності.

Зранку колона студентів рушила по проспекту Червонозоряному до гуртожитків МВС, де проживають бійці «Беркуту», Внутрішніх військ та їх сім’ї. Учасники тримали в руках портрети загиблих під час акцій протесту учасників Євромайдану та скандували гасла: «Ми з вами однієї крові!», «Брат за брата! Студент за студента!», «Беркут», переходь на наш бік!».

Опинившись біля гуртожитку, учасники акції зачитали звернення до бійців загонів МВС та їх родин з проханням не застосовувати силу проти мітингувальників, аби не допустити нових жертв серед мирного населення, серед молоді:

«Перехід силовиків на бік народу чи просто відмова захищати прогнилий режим врятували вже не одну країну від війни та розрухи. Янукович не вічний. А світові тенденції такі, що в Україну рано чи пізно прийдуть і демократія, і справедливість. І сьогоднішні події стануть історією, яку вчитимуть у школі. Не допустіть, аби на вас і ваших дітей назавжди лягло тавро душителів народу, як воно лежить сьогодні на бойовиках ескадронів смерті та їхніх нащадках у латиноамериканських країнах чи на дітях люстрованих у європейських країнах працівників спецслужб», – йдеться у зверненні.

«Ми хочемо, що бійці підрозділів МВС та їх сім’ї нас зрозуміли – ми такі самі українці, як і вони, ми теж чиїсь діти. Хіба згідні б були ці «беркутівці», аби хтось стріляв та убивав їх дітей?», – говорить співкоординатор акції, член Ради ВО «Майдан» Ілля Кротенко.

«Недарма ми проводимо акцію саме в День пам’яті героїв Крут. Існують чіткі історичні паралелі між подіями 29 січня 1918 року і сучасністю. Хочемо, аби силовики зрозуміли, що вони виконували наказ нащадків окупантів Муравйова, які засіли в Кремлі й віддають накази їх маріонеткам з Банкової. Бійці «Беркуту», складайте зброю і виходьте захищати народ! Матері та дружини бійців підрозділів МВС, не пускайте своїх синів, чоловіків на братовбивчу бійню. Поки не пізно, переходьте на наш бік. Бо тих, хто скоїв злочини проти власного народу, покарання знайде. Виборіть собі долю, яку мають європейські поліцейські, а не ваші російські колеги!», – додав активіст.

Під час акції з гуртожитку вийшли двоє кремезних чоловіків, які почали в агресивний спосіб вимагати молодь забиратися, мотивуючи це тим, що в гуртожитку живуть вчителі та робітники, а не співробітники МВС. Втім, манера спілкування видала в чоловіках працівників міліції; в цей же час з верхніх поверхів відбувалася відео зйомка учасників акції, а вікна на першому поверсі були заставлені міліцейськими щитами.

Провівши акцію, студентська колона відправилася на Майдан Незалежності.

УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа