Демонтовано останній на Полтавщині пам’ятник Якову Свердлову

Яків СвердловНезаконний комуністичний пам’ятник Якову Свердлову досі перебував у публічному просторі села Калинівка Семенівської селищної ради на Полтавщині. Заходів з демонтажу виконком Семенівської селищної ради та, зокрема, Калинівський старостат зазначеної ОТГ вжили після звернення на Гарячу урядову лінію співробітників Інституту нацпам’яті та активістів ГО «Світанок». Про це повідомили у Полтавському офісі Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

Місце де раніше стояв незаконний памятникТут був бюст Свердлову

Торік навесні згідно зі зверненням координатора проєкту «Декомунізація. Україна» Вадима Позднякова було демонтовано бюст Свердлову у селі Баранівка Шишацької ОТГ. Отже, це був останній пам’ятник Якову Свердлову на Полтавщині.

картинка-Обидва режими-зло

«Свердлов Яків Михайлович (1885–1919) — особа, яка причетна до здійснення Жовтневого перевороту 1917 р., діяльності комуністичної партії та радянських органів влади. Голова Всеросійського ЦВК Рад робітничих і солдатських депутатів. Присутність комуністичної символіки у публічному просторі є пропагандою комуністичного режиму. Тож, цей пам’ятник місцева влада мала демонтувати ще у 2016 році згідно із Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», — прокоментував подію регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. Він нагадав, що у 2016 році у межах декомунізаційних процесів згідно з розпорядженням облдержадміністрації з ініціативи архієпископа Полтавського і Кременчуцького ПЦУ Федора вулицю Якова Свердлова у Полтаві перейменували на честь шанованого православного святого Паїсія Величковського.

Північно-східний відділ УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа