Декомунізація у Рівному: історики пропонують замінити Олеко Дундича на петлюрівського генерала

Щоб перейменування були не формальними, а справді відображали історію вашого міста/села, громадам потрібно докладати зусилля на своєму рівні. Один із прикладів – Рівне.
У місті перейменуванню підлягають вулиці П. Бахарєва, Ванди Василевської, А. Гайдара, О.Дундича, В.Кіквідзе, Панфіловців, Т.Черняка.
Рівненські активісти, історики, краєзнавці наполягають, щоб змінити назву вулиці Олеко Дуднича на вулицю Марка Безручка. Саме завдяки генералу УНР Варшавська битва 1920 року завершилася поразкою більшовиків. Також вулицям Черняка та Бахарєва хочуть дати імена діячів УНР – Сергія Бачинського і Миколи Негребецького.
Листи на підтримку перейменування вулиці Дуднича на Марка Безручка до міського голови Рівного надіслали українська громада Перемишля та Дмитро Павличко. Поки питання остаточно не вирішене, але ця історія – прекрасний приклад активності і небайдужості, а також розуміння, чим важливий процес декомунізації, і як громади можуть і повинні брати в ньому участь, щоб бути почутими і не лише місцевою владою.

Український інститут національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа