Декомунізація: Ідол Леніна перетворився на пам’ятник «Миру – мир»

У місті Вилкове Кілійського району Одеської області, яке називають українською Венецією, на початку травня відбулося відкриття пам’ятника – символу «Миру – мир». Скульптурна композиція з’явилася на п’єдесталі, де раніше був пам’ятник радянському вождю Володимиру Леніну.

1 Пам’ятник «Миру - мир» у Вилковому

 Ідея її створення належить меру Вилкового Матвію Іванову. А втілив цей задум місцевий майстер художнього кування Юрій Єфимов. Пам’ятник встановлений на вулиці Рождественській, яка веде до двох храмів – православного Свято-Миколаївського і старообрядчеського Різдва Пресвятої Богородиці. «Наша громада повинна об’єднатися в бажанні зберегти цей благодатний куточок, який освоювали миролюбні першопрохідці», – сказав М.Іванов.

Композиція являє собою земну кулю, на якій, за оригінальним задумом автора, контурами церков позначене самобутнє містечко. Над землею, на розкритій долоні руки – голуби, як символи миру. «Пам’ятник-символ виконаний способом художнього кування із чорного металу, якого пішло близько 150 кг. А ще для розфарбування знадобилося чотири кольори дорогих акрилових фарб», – повідомив Ю.Єфимов.

Фарбував пам’ятник вилковський художник Олександр Шаронов. «Я вдячний Юрію за те, що він довірив розкраску пам’ятника мені й моєму сину. Побувавши у нього в кузні, я був вражений тим, що чоловік уміє так майстерно працювати з металом», – відзначив він.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа