Декларації подали. Що далі?

Для того, щоб громадяни могли не просто перевірити декларацію посадовця, але я отримати відповіді щодо джерел походження вказаних у такій декларації ресурсів, існують реально діючі інструменти. До таких інструментів можна віднести логічний та арифметичний контроль, моніторинг способу життя, написання листів до НАЗК та НАБУ, про що розповіли представники Коаліції «Декларації під контролем» на брифінгу на тему «Декларації подали. Що далі?», який відбувся 21 листопада.​

У брифінгу взяли участь Олександра Дрік (Координатор Коаліції «Декларації під контролем», Голова ради Громадського люстраційного комітету), Олександр Лємєнов (Голова секретаріату  Коаліції «Декларації під контролем», Менеджер антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ), Євген Черняк (Юридичний радник Коаліції «Декларації під контролем», старший аналітик Transparency International), Галина Чижик (Центр демократії та верховенства права), Єгор Соболєв (Народний депутат України, Голова Комітету ВРУ з питань запобігання та протидії корупції).

Символічною стала дата проведення брифінгу, яка співпала із третьою річницею початку Революції гідності, про що на початку зазначила Олександра Дрік. Тому, ключовий меседж, який спікери хотіли донести до публіки полягав у закликанні громадян контролювати та перевіряти декларації посадовців, знаходити невідповідності, повідомляти про це відповідні органи та допомагати зупиняти будь-які атаки на систему електронного декларування.

На брифінгу були представленні інфографіки, розроблені членами Коаліції «Декларації під контролем», які висвітлюють інформацію щодо можливостей здійснення перевірки декларацій. Зокрема, Олександр Лємєнов та Євген Черняк пояснили як громадяни можуть проводити перевірку декларацій, розповіли про те, до яких органів потрібно звертатися у випадку виявлення невідповідностей. Зокрема, була висвітлена тема моніторингу способу життя посадовців, наслідків неподання та несвоєчасного подання декларацій, логічного та арифметичного контролю, механізму повної перевірки декларацій, порівняння е-декларацій з реєстрами. Галина Чижик також розповіла про механізм перевірки декларацій суддів та про те, які невідповідності уже було знайдено у цих деклараціях. Також Галиною було зазначено і те, що на сьогодні Центр демократії та верховенства права вже перевірив більше 400 суддівських декларацій.

декл1

Представники Коаліції «Декларації під контролем» продемонстрували конкретний приклад проведення перевірки, яким стала декларація Народного депутата України від Радикальної партії, Андрія Лозового, тим самим почавши акцію під назвою «Голубе сизий, поясни або піди». Також було представлено уже написану заяву до НАЗК щодо перевірки декларації Лозового Андрія і одразу після брифінгу її було надіслано до НАЗК.  Перший «сизий голуб» вже є і далі буде!

____________

«Декларації під контролем» — коаліція громадських організацій, які визначають своїм пріоритетом боротьбу з корупцією через перевірку електронних декларацій. Меморандум про створення коаліції 1 лютого 2016 року підписали шість громадських організацій: Transparency International Україна, Центр політичних студій та аналітики «Ейдос», Громадський люстраційний комітет, Центр демократії та верховенства права CEDEM), Канцелярська сотня (проект «Декларації») і Центр локального самоврядування.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа