CNN: Гіркіна-Стрєлкова засудили в росії за вимагання жорсткішої війни з Україною

240125105628-01-igor-girkin-court-012524

CNN  —  Ігоря Гіркіна, відомого російського провоєнного блогера, який критикував беззубе ведення війни президентом Володимиром Путіним проти України, московський суд визнав винним у звинуваченні в екстремізмі та засудив до чотирьох років позбавлення волі.

Московський міський суд визнав Гіркіна, також відомого під псевдонімом Стрєлков, винним у підбурюванні до екстремізму – звинувачення він заперечував.

Колишній офіцер Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) і екс-командувач сил на Донбасі, Гіркін зіграв вирішальну роль в анексії Росією Криму та на ранніх етапах вторгнення на Донбас, перш ніж стати відомим російським військовим блогером із понад півмільйоном підписників на Телеграмі.

Гіркін також був тісно пов’язаний зі збиттям рейсу MH17 Malaysia Airlines у липні 2014 року та був заочно засуджений за масове вбивство за свою роль у цій трагедії.

У рамках вироку у четвер йому також було заборонено доступ до Інтернету, що фактично позбавляє його можливості публічно критикувати керівництво Путіна.

За заклики до більш жорсткого підходу Гіркіна заарештували в липні, та звинуватили в закликах до екстремістської діяльності після того, як він почав критикувати Путіна та його військові невдачі в Україні. Його затримання відбулося через кілька тижнів після невдалого повстання найманців ПВК «Ваґнера» в Росії, періоду, коли влада Путіна виявилася більш крихкою, ніж будь-коли.

Гіркін є одним із найвідоміших російських «мілблогерів», групи військових кореспондентів, які підтримують вторгнення, але все більше критикують невдалу військову операцію в Україні та наполягають на більш жорсткому підході. Минулої весни він став співзасновником ультранаціоналістичної політичної групи під назвою «Клуб розлючених патріотів» і заявив Reuters, що Росія «перебуває на порозі дуже серйозних внутрішньополітичних змін катастрофічного характеру».

Але за кілька днів до свого арешту Гіркін посилив свою критику на адресу Путіна, назвавши президента «негідником» і «боягузливим бомжем» у бурхливому дописі на своєму Telegram-каналі. «23 роки країною керувала нікчема, яка зуміла «пукнути пилом в очі» значній частині населення. Тепер він – останній острівець легітимності та стабільності держави», – йдеться у дописі. «Але країна не зможе витримати ще шість років цього боягузливого бомжа при владі».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа