Чи справді держава підтримує українського виробника?

Другий рік поспіль на Волині та на Поліссі – основних виробників вітчизняної картоплі – збираються рекордні врожаї «другого хліба». І другий рік поспіль гостро постає проблема збуту. Цього року оптовики пропонували за кілограм картоплі 0,7 – 1,2 грн. На тендерах державними підприємствами та установами закупівельна ціна коливається в межах 1,6 – 2,5 грн. Селяни ж кажуть, що для мінімальної рентабельності картоплі закупівельна ціна має бути не менше 2 грн. за кілограм.

Раніше з вересня в поліських районах постійно «гостювали» трейлери із південних та східних районів – пропонували в обмін на картоплю кавуни, цибулю. Останні кілька років і їх не видно. «Ходять чутки, що на схід картоплю ешелонами везуть із Польщі», – говорить фермер із Рівненщини Іван Боюка.

Цього року на рівненському Поліссі частина селян почала садити картоплю лише для власних потреб. А минулого дехто навіть не став викопувати – просто переорати поле виявилося дешевше, як збирати врожай.

Вирішити проблему могло б встановлення мінімальних закупівельних цін на картоплю та інші сільгосппродукти. Таку вимогу ставитимуть перед Кабінетом Міністрів фермери Рівненщини, які в середу, 10 жовтня о 12 год. біля Кабміну

спробують продати панам міністрам картоплю цьогорічного врожаю.

 

Запрошуємо журналістів підтримати цю акцію. У кожного буде можливість придбати добірну поліську картоплю за ті самі символічні 70 коп. за кг. Непродана під час акції картопля буде передана одному з дитячих будинків або дитячій лікарні столиці (цей пункт зараз уточнюється).

 

Ініціаторами акції виступають приватні фермери та землевласники з Дубровицького, Рокитнівського та Володимирецького районів Рівненщини.

 

Додаткова інформація та довідки за телефоном:

050-681-39-21 (Наталка Позняк-Хоменко)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа