Чи дослухається Президент до одеського «Прокурорського Майдану

П’ятий день поспіль в Одесі тривають масові акції протесту проти призначення прокурором області Миколи Стоянова замість звільненого Давіда Сакварелідзе, які всі називають «Прокурорським майданом». Приводом для цього стало рішення колишнього генпрокурора Віктора Шокіна, який 29 березня за кілька годин перед своїм звільненням за одностайним рішенням парламенту зробив ці кадрові маніпуляції у своєму відомстві.

Особливо багатолюдним було віче влаштоване 3 квітня на Приморському бульварі біля пам’ятника Дюку. Близько чотирьохсот одеситів зібралися разом, щоб у черговий раз скати своє рішуче «Ні» новому призначенцю в Одеській обласній прокуратурі. Виступаючі заявили, що ця акція безстрокова і триватиме до тих пір, допоки влада не погодиться з вимогами протестувальників. Умови ж учасників віче все ті ж: відставка Миколи Стоянова, призначення генеральним прокурором України Давіда Сакварелідзе, продовження боротьби з корупцією в усіх адміністративних органах. В акції взяли також участь однодумці одеситів із Вінниці, Харкова, Шаргорода.

1 Віче на Приморському бульварі

Виступаючи перед присутніми, помічник губернатора Одещини Саша Боровик заявив про необхідність продовжувати боротьбу з корупціонерами і очистити нинішню владу від колишніх кримінальних елементів. Дещо пізніше він написав на своїй сторінці в Facebook: «В Одесі люди піднялися проти контрреволюції. Це проукраїнський рух. У нього немає лідерів. Його порядок денний не про Міхаїла Саакашвілі, не про Давіда Сакварелідзе і не про мене. Цей рух навіть не проти Стоянова, Ківаллова, Гончаренка, Труханова чи Ангерта. Це рух проти системи, яку всі ці люди будували 20 років і яку вони сьогодні представляють».

Обурило Сашу Боровика й те, що на віче практично не було преси. «Справа в тім, що роками одеська медіа вибудовувалася під місцевих феодалів, які зараз в агонії, – написав Боровик. – Їх багато, вони поки що сильні і їх підтримує київський істеблішмент на чолі з Петром Порошенком і Арсенієм Яценюком. У них засоби комунікації і медіа. Я прошу всіх, хто відчуває себе пов’язаним кодом журналістської етики, показати події в Одесі. Це стосується всієї України. Присилайте свої crews. Пишіть у своїх блогах. Всі інші – телефонуйте друзям у Львів, Суми і Полтаву. Діліться відео. Розповідайте. Пишіть об’єктивно. Спасибі».

Приїхав на «Прокурорський Майдан» і підтримав активістів губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі. Про Миколу Стоянова він сказав, що «це мультимільйонер, самий мерзенний символ корупції» в Україні. На думку улюбленця одеситів Міхо, «головна лінія оборони проходить не в Одесі, а в Києві і по всій Україні». На своїй сторінці у соціальній мережі Саакашвілі згодом написав: «Я побачив багато світлих облич наших патріотів, порядних одеситів, і нехай реваншисти не сподіваються, що люди втомляться і у них опустяться руки. Впевнений, що ніякими договорняками і міжсобойчиком людей надовго відвернути неможливо. Ця боротьба буде продовжена до повного очищення влади. Ввечері я буду зустрічатися з президентом і обговорювати ситуацію з саботажем реформ в Одесі».

2 Міхеїл Саакашвілі зустрівся з учасниками акції

По завершення віче активісти вишикувалися в колону і промарширували вулицям міста до приміщення Одеської обласної прокуратури. Учасники ходи скандували: «Банду геть», «Мера Труханова геть», «Слава Київській Русі. Новоросія соси», «Путін х**ло». Учасники «Прокурорського Майдану» мають намір продовжити свою акцію і так заблокувати облпрокуратуру, щоб Стоянов не зміг навіть через вікно потрапити до приміщення. А біля входу напоготові лежать яйця з написом «для Стоянова», на дверях розміщено карикатури, а поруч – мітла «для прокурорського сміття».

3 Миколі Стоянову від одеситів

Тим часом одесити з нетерпінням і тривогою чекають на результати зустрічі Петра Порошенка з Міхеїлом Саакашвілі. Тривога не безпідставна. Адже глава держави здебільшого послуговується інформацією, яку для нього фільтрує його адміністрація, очолювана Борисом Ложкіним. Нещодавно, вислужуючись перед своїм патроном, Ложкін написав книжку «Четверта республіка», назвавши так два останні роки правління Порошенка. Цей опус-панерігик різко засудила прогресивна громадськість, особливо обурило всіх вихваляння главою Адміністрації Президента олігархату, який нібито «зіграв важливу – і далеко не завжди негативну – роль у новітній історії нашої країни».

Чи не цей же Ложкін запропонував президенту сценарій і сам же оприлюднив наступні кроки Порошенка у розв’язанні прокурорського конфлікту. Він сказав, що Порошенко має намір говорити «з новим генпрокурором» про те, щоб відновити Давіда Сакварелідзе на посаді в ГПУ. Виходить, що «новим генпрокурором» буде не Сакварелідзе, як того вимагає «Прокурорський Майдан» Одеси. А ще Ложкін переконаний, що новим генпрокурором стане «однозначно, людина незалежна, професійна і яка буде користуватися довірою в суспільстві». Що ж, поживемо – побачимо.
Відео: https://www.youtube.com/watch?v=S5IHPiTmIXs

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа