Чорноморський порт працює попри санкції Путіна

У зв’язку із вступом в дію указу президента РФ від 01.07.2016 № 319 про введення додаткових обмежень відносно транзиту українських товарів по території Росії, на початку серпня в Чорноморському порту виникла своєрідна «транспортна пробка». Тут очікували відправлення до Грузії 398 товарних вагонів.

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник міністра інфраструктури Віктор Довгань, в порту чекали відправлення 269 вагонів у напрямку порту Батумі й 129 вагонів у порт Поті. Також майже 740 вантажних автомобілів очікували відправлення до грузинських портів. Віктор Довгань заявив, що для подолання цієї складної ситуації була проведена спільна нарада Мінінфраструктури, Мінекономіки, УЗ, АМПУ, експортерів і паромних перевізників. Було розроблено план завантаження вагонів і погоджено графік руху поромів у напрямку грузинських портів.

На цей час вже були відчутні позитивні результати транзиту по Шовковому шляху за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай, який став альтернативним шляхом доставки вантажів із Заходу на Схід в обхід території РФ. Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі назвав цей новий контейнерний маршрут «кошмаром для Путіна». На думку губернатора, відкриття цього шляху значно підвищує транзитний потенціал України і Одеського регіону зокрема, перетворюючи його у важливий транзитний регіон країни.

І ось на початку серпня чорноморські портовики переправили майже 400 вагонів, які накопичилися в гавані через санкції Путіна. Розвантажити «транспортну пробку» в авральному режимі їм удалося за 5 діб.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа