Чорнобильці та афганці НКН вшанували пам’ять ліківдаторів та пояснили, чому не хочуть бачити владу

26 квітня афганці та чорнобильці з організації “Ніхто, крім нас” по всій Україні вшанували пам’ять ліквідаторів Чорнобиля і жертв боротьби з режимом за свої права. У Києві понад двохсот чорнобильців та афганців поклали квіти до Меморіалу Чорнобильцям у Святошинському районі. Серед них були ще живі найперші ліквідатори 731 батальйону, сформованого з жителів Київщини, який працював на Чорнобильській станції з 27 квітня по 23 травня 1986 року.
«Нинішня влада не виконала жодної своєї обіцянки перед чорнобильцями, – сказав у коментарі член 731 батальйону Володимир Резник. – З семиста членів нашого батальйону в живих залишилося менше сотні, з них половина має жебрацькі пенсії, всі ми лікуємось за свої особисті гроші. А у ліквідаторів, які мають мінімальні пенсії, практично вся вона йде на щомісячний медичний пакет ліків. Живих ліквідаторів залишилося не так багато, але вони, поклавши своє здоров’я, щоб врятувати Київ і Україну від ядерної катастрофи, заслуговують на людське ставлення і безкоштовне лікування. Ми багато разів голодували, проводили акції, влада в особі Тігіпка і Азарова торік обіцяла вирішити наші проблеми, але нічого не вирішила. І тому ми попередили, що не хочемо їх сьогодні бачити біля цього пам’ятника».

У день покладання квітів біля Мемораілу жертвам Чорнобиля голова організації «Ніхто, крім нас» Олександр Ковальов сказав:

— В цей день пам’яті жертвам Чорнобиля та жертвам боротьби з режимом за свої права біля пам’ятника зібралися найкращі люди країни. Ті, хто не замислюючись, в найперші дні трагедії знав, що віддає своє здоров’я, а може бути і життя, заради порятунку Києва та України. Всі вони члени організації «Ніхто, крім нас». І всі вони постають зараз один за одного під час акцій, як тоді 26 років тому вставали за нас з вами. Всі вони інваліди, але, всі хто ще може стояти, виходить на акції протесту за права своїх товаришів. Інваліди першої групи оголошують голодування за своїх друзів. Їх поведінка, їх життя гідні найглибшої нашого поваги. Дай Бог здоров’я тим, хто живий, і світла пам’ять тим, кого вже немає.

На питання журналістів, чому афганці і чернобильці не вийшли на акції протесту, Олександр Ковальов уточнив: “Ми не відмовляємося від боротьби. Просто сьогодні ми поминаємо товаришів».
Він також сказав, що про подальші акції «Ніхто, крім нас» повідомить додатково.

Received: from [email protected] Thu, 26 Apr 2012 04:07:10 -0700 (PDT)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа