Чому Руслан Коцаба заслуговує в’язниці – думка журналіста

Думаю, що більшість з тих, хто зараз сумнівається в обгрунтованості арешту журналіста Руслана Коцаби просто не бачили сам текст його телезвернення від 17 січня. Наведу і прокоментую цитати:

Мені простіше від двох до п’яти років відсидіти у в’язниці, ніж я буду йти зараз на громадянську війну, вбивати або сприяти вбивству своїх співвітчизників, які живуть на сході. Навіть якщо вони інакше думають і вважають, що київська влада не гідна того, щоб їй підкорятися ….

… Неможливо в 21-му столітті вбивати людей тільки за те, що вони хочуть жити окремо.

… Регулярних російських військ майже немає на Донбасі.
… Воюють місцеві хлопці, “ополченці”. Кращі мужики вбивають найкращих мужиків. Коли супермужики знищують супермужиків – це велика несправедливість. Це треба припинити “.

Чи треба говорити, що такий текст від людини, яка позиціонує себе як військовий кореспондент, який бачив правду на Донбасі, став хітом російських ЗМІ?

Колеги, пропагандою і державною зрадою стала не критика влади – а те, що Коцаба свідомо вирішив брати участь в антиукраїнській кампанії.
Російських військ на Донбасі майже немає? Цікаве слово “майже”. Взяті в полон десятки російських військовослужбовців, десятки одиниць російської техніки знищені або захоплені. Ми втратили понад 2000 вояків загиблими і сотні мирних жителів в результаті обстрілу з російської зброї російськими найманцями – і цьому є тисячі свідчень. Хлопці, хто був під Іловайськом і Луганськом, хто брав у полон десантників із Пскова, Тули, Костроми. Ульяновська, скільки там російських військ, нагадайте? Коцаба сміє говорити про аеропорт – так от наших супермужиків вбили наймані бандити з банди “Мотороли” – громадянина Російської федерації, який разом з полковником ФСБ російськими громадянином Гіркиним захопив Слов’янськ і розв’язав війну.

Путін почав мобілізацію в Росії, і посилає війська в Україну – так може було б логічніше вести антивоєнну агітацію не тільки в Україні, але і в Росії? Але ні, Коцаба закликає демобілізувати тільки українську армію.

Руслан Коцаба – журналіст телеканалу 112, а цей телеканал належав під час революції екс-міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, який після організації вбивств на Майдані втік до Москви.

Але Коцаба чомусь забуває про причини мобілізації, заради зриву якої він вирішив сісти у в’язницю. Війна розпочата не “київською владою», – а бандою, яка виконувала план Путіна по знищенню України.

Мені сподобалася у зверненні Коцаби одна фраза: “… Неможливо в 21-му столітті вбивати людей тільки за те, що вони хочуть жити окремо”. Так, Україна проводить мобілізацію якраз для того, щоб жити окремо від Росії. Ми воюємо за свою незалежність.

Так, арешт журналіста це завжди НП. Так, будь-яку критику влади під час війни можна назвати при бажанні “держзрадою”. Але Коцаба сам захотів піти у в’язницю, він свідомо заявив про порушення українського законодавства. А хіба журналіст може бути вільний від норм закону? У понеділок буде суд – і якщо для “держзради” є достатні підстави, ми їх почуємо і побачимо. І у нас буде можливість покритикувати СБУ, якщо докази будуть непереконливі.

Коли Олланд і Меркель вирішили зупинити громадянську війну в Україні, вони чомусь полетіли не агітувати нас в Києві проти мобілізації – вони полетіли в Москву. І Руслану Коцабі боротися за мир треба на Красній площі не менш затято і послідовно, ніж в Україні, і не забувати і не брехати про відсутність російських військ в Україні.

Сподіваюся, затримання Коцаби стане тільки початком кампанії по боротьбі з проросійськими пропагандистами, які маскуючись під журналістів працюють проти України в Києві та в інших містах.

Так, я розумію, що у нас свобода слова. Так, я сам критикую Порошенка і Муженка як малокомпетентних військових лідерів, і я буду робити все, щоб вони, як винуватці поразок у Іловайську, секторі “Д”, Донецькому аеропорту, і втечі Гіркина зі Слов’янська постали перед судом і їх діям була дана правова оцінка. Я знаю, наскільки дратує моя критика керівництво України. І в СБУ, і в ГПУ, і в МВС у нас на жаль – дуже багато корупціонерів і нездар. І незаконне прослуховування моїх телефонів знову повернулося. Але Порошенко для мене не “київська влада”, а Президент України, і я його критикую, але поважаю як главу держави, і не ставлю під сумнів необхідність дотримання законів і указів. Тому що ворог для мене Путін, і я не буду підігравати ворогові в той час, коли ворог вбиває моїх друзів, товаришів і знайомих, моїх співгромадян. Для журналістів ризики є завжди, і щодо себе я такі ризики теж не виключаю. Але крім професійних ризиків всі ми насамперед громадяни України. І наш обов’язок її захищати.

І ті, хто заперечує Україну як державу і працює на Кремль повинні бути поза законом. Бо йде війна – і інформаційний фронт так само важливий як і фронт на Донбасі. Слова теж вбивають. Інформаційна кампанія дозволяє Кремлю вербувати нових найманців і посилати на Донбас, дозволяє блокувати поставки зброї в Україну в Євросоюзі та США. І через це наші найкращі патріоти гинуть на фронті. І відповідальність за це лежить і на тих, хто підігрує Кремлю, і розповідає про відсутність російських військ.

Руслан Коцаба свідомо чи несвідомо працює на Росію, країну-агресора. І так, мене турбує арешт журналіста. Але вторгнення ворога, якого “майже немає”, і який вбиває тисячі моїх співвітчизників, для мене справжня загроза.

Юрий Бутусов
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа