Через маршала Жукова сталася сутичка між одеськими патріотами і сепаратистами

Процес декомунізації в Одесі зіштовхнувся із сподіваним спротивом. Вранці 10 червня близько ста жителів проспекту Маршала Жукова зібралися біля ТРЦ «City Center» на мітинг протесту проти перейменування проспекту на честь героїв Небесної сотні. Окрім незгодних з перейменуванням тут присутні й зо три десятки людей з протилежною думкою – активісти патріотичних організацій, зокрема, полку «Азов», «Правого сектору», «Самооборони» та інших.

Остільки Одеська міськрада у відведений законом про декомунізацію термін нічого не зробила, цією справою змушена була зайнятися обласна державна адміністрація. За розпорядженням голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі було перейменовано кілька десятків вулиць, в тому числі й проспект Маршала Жукова.

Напередодні у під’їздах будинків на Таїрова були розклеєні листівки, на яких жителів проспекту запрошували на акцію протесту. Водночас місцеві проукраїнські організації розмістили у мережі звернення із закликом запобігти акції протесту. Тож протистояння фактично було вже заплановане.

Ситуація під час мітингу була доволі напруженою. Суперечки противників перейменування з активістами інколи переростали в скандали. Протестуючі вимагали, щоб проспект Маршала Жукова залишили в спокої. Жителі збирали підписи проти перейменування проспекту.

Все завершилося досить мирно. На месце прибув заступник голови Київської районної адміністрації і повідомив, що історико-топонімічна комісія міськради не визначила, що ряд об’єктів топоніміки не підлягають перейменування в рамках закону України «Про декомунізацію», в тому числі й проспект Маршала Жукова. За його словами, будуть призначені громадські слухання.

Лукавить чиновник. Адже мав би знати, що у списку осіб, які підпадають під закон про декомунізацію значиться і радянський військовий діяч, Маршал Радянського Союзу Георгій Костянтинович Жуков.

Свою оцінку дав акції протесту, яку влаштували прихильники руського міра на кошти опозиційного блоку, лідер одеського осередку «Правого сектор» Сергій Стерненко. За його словами, «у натовпі обговорюють, який Янукович хороший і що «фашизм голову поднімаєт». А ще Сергій зробив кілька знімків, розмістивши їх на стоїй сторінці у Фейсбуці під заголовком «вся краса русского міра».

Учасники акції протесту на проспекті Маршала Жукова

2 Учасники акції протесту на проспекті Маршала Жукова

1 Учасники акції протесту на проспекті Маршала Жукова

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа