Через два місяці іранська нафта легально увійде на європейський ринок

Найбільший нафтовий трейдер і власник величезного танкерного флоту Ірану, компанія NITC, більше не є під санкціями Європейського Союзу і вже зовсім скоро зможе поставляти на його ринок дешеву нафту. Це випливає з того факту, що ЄС не став оскаржувати судове рішення, яким раніше NITC була виключена з списку санкцій, передає інформагентство Reuters з посиланням на адвоката нафтотрейдера.

У той же час, як повідомляють високопоставлені джерела в самому ЄС, незважаючи на те, що термін подачі апеляції дійсно пройшов, нині тут йде робота з коригування списку санкцій. Втім, чи виявиться NITC в його остаточному варіанті – далеко не факт, і більш ніж імовірно, що вже через два місяці (стандартний термін в Європі для вступу судового рішення в силу) двері для поставок його нафти на європейський ринок будуть відкриті.

Раніше Генеральний суд в Люксембурзі постановив, що у ЄС не було ніяких підстав для включення NITC в санкційні списки. “Ми раді бачити, що Рада Європи прийняла рішення не заперечувати проти рішення суду ЄС про незаконність санкцій, хоча у нас і викликає жаль той факт, що там не вважали за потрібне скасувати їх раніше”, – заявив Reuters адвокат Ровин Чандрасекера, що працює в юридичній компанії Stephenson Harwood, яка представляє інтереси іранської NITC в європейських судах.

Остаточно добити Росію на цьому тлі може участь Ірану в постачанні на європейські ринки іншого критичного для бюджету вуглеводню – природного газу. Недавно там вже заявили, що в разі зняття санкцій і отримання доступу до трубопроводів TANAP і TAP готові повністю замінити “Газпром” в Європі.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа