Бурштинова лихоманка перекинулася з Волині в Одесу

У громадянки України, яка прямувала у Стамбул, знайшли 59 кілограмів бурштину. Загальні вартість багатства – 9 мільйнів гривень! Про це повідомила начальник Одеської митниці Юлія Марушевська. «У нас одразу виникло запитання: – це ж які плечі треба мати, щоб нести 60 кілограмів!, – написала пізніше на своїй сторінці в Facebook глава митниці. – Виявляється, жінка розфасувала камінчики у різні валізи. І легше, і не особливо помітно. Однак приховане добро в аеропорту побачили банально – через сканер вантажу. Незадекларовані камені вилучили для подальших слідчих дій».

За контрабанду буршт_ину вартістю 9 млн. _грн. жінка відбулася_ символічним штрафом

«Про нахабство злочинців свідчить той факт, що вантаж жінка перевозила не ховаючись, лише трохи обмотавши камені плівкою. Зрозуміло, що діяла вона не як самостійна особа. Та й практично миттєвий приїзд адвоката свідчить про вже налагоджену систему контрабандної діяльності», – заявила Юлія Марушевська.

За контрабанду буршт_ину вартістю 9 млн. _грн. жінка відбулася_ символічним штрафом(1)

На даний момент подробиці пригоди з’ясовуються. Співробітники фіскальної служби вилучили бурштин, а також призначили адміністративний штраф у розмірі 1 700 гривень. Досить символічне покарання. На «чорному ринку» вартість необробленого бурштину, в залежності від його якості і фракційності, може коливатися від 200 до 4 тис. 500 умовних одиниць за кілограм. Ціна кожного «сонячного каменя» за залежить від його розміру, забарвлення і чистоти. Додає цінності й комаха, яка мільйони років тому потрапила в середину каменя.

Фактично тепер Одеса долучилася до боротьби з бурштиновою лихоманкою, яка вже давно вирує на Волині. Там вже затримано десятки незаконних видобувачів бурштину. Можливо, цьому буде покладено край, коли там буде створено для них легальну артіль.

Сергій Горицвіт

На світлинах: контрабадний бурштин, затримана контрабандистка.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=8qJMtnyN18g

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа