Бухарестська дев’ятка пообіцяла допомогти Україні

ECD273B6-D67F-476F-A24E-89F247243556_cx0_cy12_cw96_w1023_r1_s

В Румунії пройшла зустріч міністрів закордонних справ Бухарестської дев’ятки (B9) за участю Франції (що головує в у Раді Європейського союзу) та України.
Темою зустрічі стала тривожна ситуація на кордонах України та Чорноморського регіону.
Формат B9 – Бухарестська дев’ятка – це міжнародна ініціатива, започаткована в 2015 році президентом Румунії Клаусом Йоганнісом та його польським колегою Анджеєм Дудою. До неї доєдналися дев’ять країн-членів НАТО на східному фланзі Альянсу: Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина та Чехія.
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь в міністерській зустрічі Бухарестської дев’ятки вперше.
272901852_1265414483939470_8024475840727182263_n
Після сьогодняшньої зустрічі міністри закордонних справ Румунії та Франції, Богдан Ауреску та Жан-Ів Ле Дріан, провели прес-конференцію, на якій повідомили, що обговорили безпеку в Чорноморському регіоні. «Як я вже неодноразово казав, нинішня криза безпеки стосується не лише безпеки України, не лише безпеки регіону, не лише безпеки Європи, це безпека Євроатлантичного регіону в цілому», – сказав румунський міністр.
Він також згадав про Росію і сказав, що всі країни регіону продовжуватимуть координувати свої дії щодо заходів, які необхідно вжити. “Російська Федерація продовжує накопичувати війська поблизу України, в Чорноморському регіоні. Ми маємо зібратися разом та домогтися деескалації ситуації, домогтися продовження діалогу”,- зазначив Богдан Ауреску.
Як повідомляє українське МЗС, Україна та члени В9 скоординували кроки задля втілення комплексного пакету стримування Росії від нової хвилі агресії, який включає політичний, економічний та безпековий виміри.
Окрім того, низка членів Бухарестської дев’ятки поінформувала, що на запит України готує рішення, які допоможуть посилити оборонні спроможності, кіберзахист та економічну стабільність України.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа