Будинок Вільних Людей: під Києвом переселенців вчили основам бізнесу

Під Києвом у Підгірцях відбувся триденний бізнес-табір “Як розпочати бізнес – від ідеї до реалізації” для вимушено переміщених осіб із Криму та східних областей України. Захід був орієнтований на людей з усіх регіонів України із великим бажанням розпочати бізнес та мінімальним досвідом підприємницької діяльності.

Учасників на тренінг відбирали вже з «ескізами» бізнес-ідей. Спектр ідей був дуже широкий – від перепелиної ферми до бюро екскурсій-квестів, різних сфер послуг.

«Три дні насиченої роботи з досвідченими експертами змінили ставлення учасників до старту бізнесу. Інформація подавалася дуже доступно, зрозуміло для людей, які ніколи не займались цим. Знання та практичні інструменти від тренерів – це «конструктор», яким учасники зможуть скористатись в процесі підготовки та вдосконалення своїх бізнес-планів. А подальші індивідуальні консультації від експертів зможуть допомогти учасникам почати свій бізнес, навіть якщо вони не отримають грантову підтримку на старт бізнесу» – каже Оксана Левицька, координатор проекту «Підтримка самозайнятості переселенців» (ГО «КримSOS»)

процесс (3)

Як придумати та вхопити правильну ідею, як зацікавити нею інших, як справити враження на клієнтів, як знайти свою нішу, як зрозуміти, що саме ця справа є прибутковою, як використати сучасні технології для просування свого бізнесу, як боротись з конкуренцією, як проаналізувати ризики, та що таке соціально відповідальний бізнес – розповідали експерти-тренери, запрошені на захід.

«Люди дуже мотивовані, сильно зацікавлені в співпраці, – ділиться враженнями після свого виступу одна з тренерів, Світлана Олійник, що також є переселенкою. Світлана – старший викладач Харківського інституту економіки ринкових відносин та менеджменту (2004-2014), координатор з регіонального розвитку м. Торез, («Агентство регіонального розвитку «Донбас» та «Центру підтримки підприємництва і кооперації»(2004-2010), автор понад 30 проектів розвитку громади м. Торез. Світлана сьогодні вчить інших досягати успіхів та створювати власну справу. – «Мене дуже надихає, що аудиторія задається запитаннями, вони поглинають все, що дають тренери»

учасники (4)

«Вважаю, всі учасники – молодці, видно, що вони прагнуть знань. Підтримка таких заходів – велика справа, вони отримують навички тут, а не через власні помилки, як, наприклад, свого часу робив я. Це було дуже дорого і неефективно. Думаю, у них все має вийти», – вважає Андрій Стрєльцов, тренер, підприємець з 15-річним стажем, експерт в області інтернет-маркетингу, віце-президент «Спілки орендарів і підприємців України».

На захід надійшло 240 заявок – це набагато більше, ніж було можливо в рамках даного заходу. Було відібрано 36 учасників за певними критеріями (ВПО, бере участь вперше, не отримував підтримки раніше, не має досвіду ведення бізнесу).

«Ринок Донецька відрізняється від ринку Києва, чи інших міст. Те, що працювало там, тут не працює, треба нові знання, нові навички, постійно вчитись. Я постійно відвідую такі заходи, намагаюсь дізнатись, якомога більше» – каже з переселенка Тетяна з Донецька, яка живе в Ірпені.

Зважаючи на цікавість до заходу, організатори разом з тренерами вирішили проводити такі тренінги на базі хабу Будинок Вільних Людей. Перший такий одноденний тренінг відбудеться 16 квітня. Детальну інформацію можна отримати на сторінці хабу.

Також, згодом буде проводитись бізнес-тренінг для переселенців, які вже мали досвід ведення бізнесу, проте, змушені починати все з нуля на новому місті, або вже почали власну справу і потребують глибших знань.

Такі проекти вже проводились раніше. В 2015 році після проведення такого проекту 5 переможців конкурсу отримали підтримку на обладнання та почали власні проекти. Серед них – відкриття розмовного клубу іноземних мов, кафе, продукти здорового харчування, ательє комп’ютерного дизайну одягу, та багато інших цікавих проектів. По завершенні цього тренінгу ще 5 учасників отримають підтримку своїх проектів, а менторська підтримка буде надаватись всім учасникам тренінгу. Результати про переможців оголосять за 2 місяці.

«В Україні у ВПО зараз дві головні проблеми: це житло і робота. Ці дві проблеми створюють навантаження на державу і викликає негативне відношення місцевого населення до переселенців. Саме тому підтримка самозайнятості переселенців є дуже важливою. Самозайнятість вирішує обидві головні проблеми, на перекладаючи на державу вирішення цих проблем, та сплачує податки, людина інтегрується на новому місця проживання. Тому ми проводимо програми, які включають в себе і навчання, і підтримку власного бізнесу переселенців. Але з досвіду минулого року ми бачимо, що головне – не фінансова підтримка, якої не так вже і багато, а саме знання. Саме за цим до нас приходять переселенці. Дуже важливо розуміти, що переселенці на даний момент і у найближчому майбутньому не зможуть повернутись на свої території, як би вони цього не бажали. Допомога і підтримка переселенців– це інвестиції у наше спільне майбутнє» – вважає Оксана Левицька, координатор проекту «Підтримка самозайнятості переселенців» (ГО «КримSOS»)

За інформацією та контактами звертатись: 066 926 74 30 Maria.lebedeva@krymsos.com

Бізнес-табір “Як розпочати бізнес – від ідеї до реалізації” виконується ГО «КримSOS» в рамках Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), яка фінансується  Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа