Британський парламент обговорив російське втручання в Боснії

bosnia

Велика Британія разом із міжнародною спільнотою, в першу чергу із НАТО, має запобігти розпаду Боснії і Герцеговини та новому кривавому конфлікту на Балканах, в умовах, коли Росія підтримує сепаратистів з Республіки Сербської.
Про це йшлося під час дебатів щодо ситуації в БіГ в нижній палаті парламенту Великої Британії. Депутати вимагали від уряду більш активної позиції щодо поточної кризи в Боснії і Герцеговині.
Представник уряду, державний міністр у справах Близького Сходу та Північної Африки Джеймс Клеверлі в своєму виступі зазначив, що останні події в БіГ хвилюють Велику Британію. “Милорад Додік, член Президії в БіГ від боснійських сербів, погрожував вивести Республіку Сербську з ряду державних інституцій. Це акт, який Верховний представник (міжнародної спільности в БіГ) називає фактичним відділенням.
Велика Британія повністю підтримує територіальну цілісність і суверенітет Боснії та Герцеговини”, – сказав Клеверлі.
(Високий представник міжнародної спільноти в Боснії і Герцеговини відповідає за впровадження цивільної частини Дейтонської угоди, яка зупинила війну в БіГ 26 років тому.)
“Разом з нашими міжнародними партнерами ми гарантуємо, що позиція і робота Високого представника будуть захищені, і ми будемо продовжувати закликати Росію повернутися до продуктивної співпраці”, – зазначив Клеверлі.
“Високий представник відвідає Великобританію для зустрічей у грудні. Велика Британія перебуває з ним у тісному контакті, щоб гарантувати, що ми співпрацюємо, і надає йому голосну підтримку”, – підкреслив дипломат.
Клеверлі також повідомив, що на майбутній зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО представник Великої Британії вимагатиме більшої уваги та ресурсів щодо Боснії і Герцеговини, а також необхідності дати відсіч діям Росії.
Міжнародне співтовариство також несе колективну відповідальність за те, щоб не було повернення до конфлікту 1990-х років, підкреслив дипломат.
Боб Сілі, представник Консервативної партії, запитав, чи усвідомлює міністр справжню небезпеку нинішньої ситуації і участі в ній Росії, а також те, що Росія діє за однієї і тієї ж самою схемою не лише на Західних Балканах, а й на сході України, а тепер і на кордоні з Білоруссю? “Ми, і НАТО, і ЄС проходимо серйозні випробування. У нас є політика?”, – запитав депутат.
На що Джеймс Клеверлі відповів: “Ми будемо, як я вже сказав, продовжувати співпрацю з нашими міжнародними партнерами, як європейськими партнерами, так і партнерами по НАТО, щоб зробити все можливе, щоб запобігти тому, щоб регіон (Західних Балкан) знову впав у те жахливе кровопролиття, яке ми бачили”.
Тоні Ллойд (Лейбористська партія) в своєму запитанні до представника уряду зазначив: “Ми знаємо, як швидко може погіршитися ситуація на Балканах. Кровопролиття та втеча біженців, які ми бачили в минулому, будуть з нами, якщо ми побачимо відділення Республіки Сербської. Я повинен сказати міністру, що він нічого насправді не сказав про наші червоні лінії. Недостатньо чекати відділення. Ті кроки, про які зараз говорить член Президії БіГ Додік, є кроками до відділення. Ми повинні чітко пояснити наші червоні лінії Росії та Сербії, а також Додіку”.
“Якщо станеться ескалація — ми будемо працювати плідно з нашими міжнародними партнерами, щоб спробувати запобігти цьому, — це потрібно буде обговорити на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО. Будь-які висунуті червоні лінії потрібно робити разом з нашими міжнародними друзями та союзниками”, – підкреслив у відповідь Джеймс Клеверлі.
Лейборист Ендрю Гвінн нагадав, що
14 жовтня Мілорад Додік заявив, що змусить армію Боснії і Герцеговини залишити Республіку Сербської, оточивши її казарми, якщо Захід спробує втрутитися, та заявив, що у нього є «друзі», які пообіцяли підтримати ці дії, маючи на увазі Сербію та Росію, які наразі блокують діяльність Високого представника в БіГ. Депутат підкреслив що це серйозний тест для НАТО, і наразі дуже важливо зміцнити Офіс Високого представника, змусити НАТО підтримати це рішення і неодмінно сказати Росії, що ми не погодимося з розпадом Боснії і Герцеговини.
Представник уряду повністю з цим погодився.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа