Болгарська Православна Церква видає колишніх агентів спецслужб

На фото: Храм Св.Стефана в Стамбулі (Болгарська Православна Церква)

Синод Болгарської Православної Церкви вирішив передати в Комісію з розсекречення агентурних досьє Комітету національної безпеки необхідні відомості про всіх запитуваних кліриків, повідомляє християнський портал КІРІОС з посланням на болгарське видання «Двері Православ’я».

На предмет зв’язку з Комітетом національної безпеки Болгарії будуть перевірені самі члени Синоду, митрополити і єпископи, архієрейські намісники і представники церковних настоятельства. Комісія з розсекречення агентурних досьє раніше заявляла, що перевірка буде проведена незалежно від надання даних Синодом, оскільки зібрати необхідні відомості достатньо легко. Комісія з розсекречення агентурних досьє Комітету національної безпеки планує розкрити досьє до 20 грудня 2011 р. «по главі 3, стаття 2, пункт 6 – керівники та члени керівних органів релігійних громад».

Як повідомляє портал  КІРІОС , за проведення перевірки у визначені терміни та надання їй необхідної інформації твердо виступив Патріарх Болгарський Максим (Мінков). Свого часу чутки про те,  що Патріарх Максим у комуністичний період історії Болгарії був агентом Комітету національної безпеки і завдяки цьому очолив Болгарську Церкву, була широко поширена в 1990-х рр. і привела до виникнення розколу в Болгарській Православній Церкві.

Уже відомі імена  двох болгарських митрополитів-агентів: митрополит Старозагорскій Галактіон (Табаков), досьє якого було вже розсекречено Комісією, і митрополит США, Канади і Австралії Йосип (Босанов), який сам зізнався у співпраці зі службами і попросив вибачення у болгарського народу.

За матеріалами КІРІОС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа