Болгарія замислила немислиме – відмову від російського газу

276044107_1294729794341272_1054573278283319343_n

У зв’язку з ситуацією в Україні уряд Болгарії не буде продовжувати угоду про постачання газу з російським «Газпромом», що закінчується в кінці 2022 року.
“У цій ситуації не може бути переговорів з “Газпромом”, – сказав віце-прем’єр-міністр Болгарії Асен Василєв. – Є альтернативи».
Наразі Болгарія купує 94% газу в Росії. Протягом десятиліть енергетична політика Болгарії формувалася під тиском російських енергетичних компаній, таких як державний виробник природного газу «Газпром» і нафтовий гігант «Лукойл». «Вторгнення Володимира Путіна в Україну спонукає Болгарію подумати про немислиме — і порвати з російським природним газом», – констатутє видання Politico.
Болгарія, а також Румунія розраховують на зріджений природний газ з болгарсько-грецького інтерконнектору (Gas Interconnector Greece-Bulgaria), який поки що недобудований.
За словами міністра енергетики Болгарії Александра Ніколова, очікується, що новий інтерконнектор дозволить країні збільшити свої газові потужності з 3-х до 5-ти мільярдів кубометрів імпорту газу на рік і забезпечить Софію підключенням до терміналу СПГ, який планується ввести в експлуатацію в грецькому порту Александруполіс у 2023 році.
Імпорт СПГ, ймовірно, призведе до подорожчання газу для Болгарії, але Василєв сказав, що перехід став обов’язковим в результаті війни в Україні. “Це не просто болгарська позиція: це спільна європейська стратегія”, – сказав він, посилаючись на нещодавню угоду, укладену лідерами ЄС у Версалі, про “якнайшвидше припинення нашої залежності від російського імпорту газу, нафти та вугілля”.
Президент Румунії Клаус Йоганніс і його болгарський колега Румен Радєв на минулому тижні підкреслили вирішальну важливість введення в експлуатацію інтерконнектора Болгарії та Греції для зменшення залежності країн від поставок російського газу.
«З огляду на зростаючу потребу зменшити енергетичну залежність від Російської Федерації, ми обговорили диверсифікацію джерел енергії та транспортних маршрутів», – сказав Йоханніс під час спільної прес-конференції з Радєвим.
«З іншого боку, ми працюємо над іншими альтернативними маршрутами постачання газу і ведемо передові переговори з кількома джерелами. Зрозуміло, що до початку зими 2022 та 2023 років ми повинні мати життєздатні альтернативи, які забезпечать нам газ для прийдешньої зими», — наголосив він.
Тим часом запуск інтерконектора Греція-Болгарія може бути відкладений до осені, заявив болгарським ЗМІ високопоставлений чиновник ICGB, компанії, яка реалізує проект. ICGB все ще має на меті запустити інтерконнектор до 1 липня, але цей термін є великим викликом, сказав чиновник, додавши, що тиск з боку ринку для введення газової лінії в експлуатацію також великий.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа