Бойовики поповнюють свої ряди, погрожуючи зброєю і терактами

Як повідомили голові Незалежної профспілки гірників України Михайлові Волинцю телефоном шахтарі ДП «Первомайськвугілля», вчора перед початком першої зміни на шахти, розташовані у м. Золоте на Луганщині завітали озброєні автоматами представники так званої ЛНР з метою поповнити свої ряди новими бійцями.


На шахті «Золоте» вони спочатку поводилися більш-менш толерантно. Один із автоматників просто виступив перед шахтарями, що збиралися спускатися у вибій, із закликом стати до їхніх лав. Зголосився на це лише один чоловік, решта гірників мовчки послухали й хотіли вже спускатися ушахту, як їм запропонували змінити директора підприємства. Бо, як пояснили присутнім, нещодавно призначений на цю посаду В.Шатковський занадто ревно взявся наводити на підприємстві порядок. До речі, гірники до цього поставилися схвально, бо новий директор одразу почав звільняти керівників виробничих підрозділів, які займалися крадіжками та визискуванням робітників. Проте на захист керівника чи побоялися, чи не захотіли стати. Цього, схоже, тільки й очікували представники ЛНР. Погрожуючи зброєю, вони змусили В.Шатковського написати заяву на звільнення, і призначили на посаду директора шахти І.Новосьолова, який раніше й обіймав цю посаду.

Завітали непрошені гості вранці 11 липня й на дві інші копальні, але поводили вони себе там уже не так миролюбно. На шахті «Карбоніт» автоматники, особливо не церемонячись, зажадали, щоб їм виділили 100 осіб в ополченці, а якщо цього не зроблять, то вони розстріляють директора, а шахту підірвуть. Гірники, котрі, за словами джерела інформації, до того здебільшого схвально ставилися до сепаратистів, почали в голос обурюватися й говорити, що вони своїми товаришами не торгують, а директор, аби якось розрядити ситуацію, запропонував автоматникам зайти до нього в кабінет. Поки керівник підприємства вів переговори із сепаратистами, шахтарі швиденько розбіглися по домівках.

Подібним чином повели себе автоматники й на шахті «Горська». Тому із Золотого, яке бойовики поки що навідують вряди-годи, вони практично поїхали, не знайшовши нових ополченців.

Зовсім інша картина спостерігається у Первомайську, якому територіально підпорядковане Золоте. Тут представники так званої ЛНР відчувають себе повноправними господарями. Вони захопили приміщення військкомату і влаштували там свій мобілізаційний пункт. У ньому записують добровільних ополченів, а також видають усім бажаючим автомати і боєприпаси.

Конфедерація вільних профспілок України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа