Благодійникам та волонтерам української армії вручать відзнаку мученика УГКЦ, який загинув у концтаборі Майданек

У Києві пройде п’яте вручення відзнаки Блаженного Священномученика Омеляна Ковча — греко-католицького священика, послідовника Митрополита Шептицького, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув в концтаборі Майданек. Відзнаку щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами.

28 жовтня, середа

17.00

Київський міський будинок вчителя

вул. Володимирська, 57

Лауреати премії у 2015 році:

«Фонд міжнародної солідарності» (Польща) – громадська організація, що була одним із головних організаторів польської  гуманітарної допомоги пораненим на Майдані та українським військовим.

Уляна та Марко Супруни (Канада-Україна) — благодійники, засновники проекту «Захист патріотів», завдяки якому курсанти військових училищ та десятки тисяч українських вояків пройшли вишколи з медичної допомоги на полі бою та отримали персональні аптечки.

«Друзі України в Ізраїлі» (Ізраїль) — благодійна організація, яка надала потужну допомогу українським воякам, пораненим, дитячим будинкам та біженцям, організувала стажування українських хірургів у лікарнях Ізраїлю.

Отець Василь Іванюк (Україна) — декан Краматорського деканату УГКЦ, навертає людей на Донеччині до християнства та українських цінностей. Організовує допомогу українським воякам, біженцям, дітям із обмеженими можливостями.

Клавдія Поліщук (Україна) — 93-річна киянка, яка віддала свої заощадження на лікування поранених бійців.

Участь у заході візьмуть лауреати Відзнаки, глава УГКЦ Блаженніший Святослав, Блаженніший Любомир Гузар, віце-прем’єр-міністр –  міністр культури В’ячеслав Кириленко, голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник та інші члени Комітету: владика Богдан Дзюрах, Адам Ротфельд, отець Стефан Батрух, Олександр Богуцький, Мирослав Маринович, Володимир Сергійчук, Данило Лубківський, Микола Кміть, Мирослав Сеник.

Відзнаку імені Омеляна Ковча вручають щороку за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму.

Під час заходу відбудеться показ документального фільму «Парох Майданека» про життя Омеляна Ковча, а також виступатиме  Національний ансамбль солістів «Київська камерата».

Перед врученням Відзнаки о 16.00 пройде урочисте відкриття меморіальної дошки-барельєфа Митрополиту Андрею Шептицькому. Заходи проходитимуть у рамках тижня Митрополита Андрея Шептицького в Києві.

Довідка:

Омелян (Еміліан) Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації. Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався як польською, так і радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув’язнень написав книгу — «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзького рабина Арона Рокеаха. Його допитували у тюрмі на Лонцького у Львові, де вимагали визнання вини і відмови від подальшого хрещення євреїв, а також відмови від протестів засудження дій нацистської влади. За свої дії був ув’язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча було засновано у 2010 році. Його Почесним головою є Кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава.

Зусилля Комітету мають на меті сприяти втіленню ідей Блаженного Священномученика Омеляна Ковча задля міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, плекання толерантності і взаєморозуміння в суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності.

Комітет дбає про відновлення пам’яті про отця Омеляна Ковча і поширення знань та відомостей про його видатне життя, мученицьку смерть і великий подвиг жертовності та любові до людей.

У 2010 році Комітет заснував Відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча, яка вручається щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності і гуманізму. Серед лауреатів Відзнаки є Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет та інші. Докладний перелік лауреатів Відзнаки минулих років можна переглянути на сайті, присвяченому Омеляну Ковчу.  

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа