Білорусія заблокувала імпорт українських кондитерських виробів

Рішення Ради Міністрів Республіки Білорусь про запровадження ліцензування імпорту кондитерських виробів призвело до повної зупинки ввезення українських солодощів до Білорусії.

Таку заяву зробив керівник Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

За словами Олександра Балдинюка, білоруські чиновники в якості умови отримання імпортних ліцензій вимагають від українських виробників значного завищення цін на українські солодощі, – в діапазоні від 30% до 500% від цін виробника, – що практично повністю унеможливлює їх реалізацію білоруським споживачам.

Керівник «Укркондпрому» наголосив, що рішення білоруської влади, яким вона надає собі право вимагати від українських виробників дотримання адміністративно встановлених мінімальних цін на їхню продукцію, суперечить міжнародним зобов’язанням Білорусі, порушує базові принципи конкуренції і встановлює нерівноправні умови торгівлі українськими кондвиробами на білоруському ринку.

«Білоруські чиновники відверто топчуться на захищених міжнародним правом торговельних інтересах України, навіть не утруднюючи себе хоча б формальним дотриманням міжнародних угод» – наголосив Олександр Балдинюк.

За підрахунками Асоціації, зазначені недружні і дискримінаційні дії з боку Білорусії завдадуть значних збитків Українській державі, які, з врахуванням падіння нарахувань податку на прибуток, зменшення валютної виручки, скорочення робочих місць в кондитерській галузі і в суміжних цукровій, борошняній, крохмале-патоковій, пакувальній, масложировій, молочній та інших галузях, зниження відрахувань у фонди оплати праці тощо, до кінця 2014 року складуть 130 млн. грн.

Очікується зменшення внутрішнього попиту на цукор в обсязі 15 тис тон, борошно – 12 тис тон, крохмалопатокову продукцію – 7 тис тон, масложирову продукцію – 3 тис тон, молочну продукцію – 1 тис тон, скорочення робочих місць у АПК – до 2,5 тис осіб.

Асоціація в черговий раз закликала Уряд України вжити адекватних заходів у відповідь на незаконні дії з боку Білорусії.

«Білорусь не в перший раз грубо порушує захищені міжнародним законодавством торговельно-економічні права України, – підкреслив Олександр Балдинюк, – Неефективне реагування з боку української влади лише утвердило білоруських чиновників у власній безкарності відносно незаконних дій щодо українських підприємств».

Асоціація „УКРКОНДПРОМ”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа