Безпілотники, придбані коштом українців Канади, здійснили аеророзвідку околиць Донецька

IMG_20160614_1314251

Цими днями група повітряної розвідки, учасники мережі «Вільні Люди», здійснила чотириденний виїзд в околиці окупованого Донецька, що постійно знаходяться під обстрілом бойовиків. Зокрема, побували біля Авдіївки, Опитного, Красногорівки, Горлівки, Майорського, Донецького аеропорту та ін.
У деяких місцях відстань від ворога сягала всього 400 метрів.
IMG_20160612_145002
«Наш виїзд разом з коптерами на передові позиції зумовлений наростаннями активності з боку ворога і потребою отримання найточнішої інформації щодо їх пересування, укріплень, дислокації. З цим завдання найкраще справляються безпілотники, та, на жаль, це дуже дорога річ, тому в українських підрозділах їх дуже мало. Офіційно Міністерство оборони тактичні безпілотні апарати (коптери) не постачає до військ, хоча в оперативних цілях (розвідка на лінії розмежування на коротких дистанціях до 5-ти кілометрів), вони є надзвичайно ефективними. Крім того, ці апарати малоефективні без висококласних операторів з керування цієї техніки, в нашій групі саме такі є», – розповідає керівник розвідгрупи з позивним «Юрист».
IMG_20160611_223533
За час поїздки аерогрупа проїхала сотні кілометрів, зняла кілька десятків відео та фотоматеріалів з ворожої території, які пізніше було передано українським військовим. За словами самих бійців, щоб зібрати подібну інформацію без використання безпілотних літальних апаратів, потрібно було б наразити на смертельну небезпеку не одну розвідгрупу. Тому відзняті матеріали, що передали «Вільні Люди» є безцінними.
IMG_20160612_130753
«Кілька разів доводилось перечікувати, поки не припиняться обстріли селищ, де ми перебували, та і на самі коптери ворог вів полювання. Але цього разу жоден збити їм так і не вдалося, хоча всього за 3 місяці діяльності лише ця розвідгрупа втратила 4 літальні апарати. До речі, техніка, яка перехоплює та збиває коптери – засоби радіо-електронної боротьби – завезена з Росії, і коштує нереальних грошей, в нашій армії такої просто немає, на відміну від «звичайних шахтарів» з Донбасу», – говорить координатор мережі «Вільні Люди» Сергій Кузан.
IMG_20160614_115357
Незважаючи на певний брак коштів, коптери, які використовують розвідники, дуже гарної якості. Як і більшість подібного оснащення в нашій армії – це результат діяльності волонтерів та доброчинців.
«Вкотре хочу подякувати від нашої мережі і від бійців, за допомогу і підтримку наших партнерів: Фонду «Приятелі Збройних Сил України» та українській громаді Канади, з допомогою яких було придбано обладнання вартістю понад 10 тис. дол.; київським волонтерам благодійної організації «Коло», що є членом мережі «Вільні Люди», та усім іншим. З вашою допомогою ми «розкриваємо очі» бійцям на передовій, це береже не одне життя», – наголосив С. Кузан.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа