Берлін і Париж повністю підтримали українське бачення розрядки на Донбасі

Під час свого першого брифінгу в новій якості Заступник Глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв детально поінформував про результати перемовин між Президентом України Петром Порошенком, Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Франсуа Олландом, які відбулися напередодні в Берліні.

Заступник Глави АПУ охарактеризував переговори як «відверту та відкриту п’ятигодинну розмову, метою якої було проаналізувати стан виконання Мінських домовленостей на тлі загострення ситуації на Донбасі».

Він також повідомив, що учасниками переговорів були визначені «критичні точки» виконання Мінських домовленостей та була окреслена тактика та перспективи подальшого розвитку Мінського процесу і чітко сформульовані завдання, які має виконати російська сторона, з тим, щоб належним чином імплементувати Мінські домовленості.

Пояснюючи тристоронній формат зустрічі у Берліні, Костянтин Єлісєєв наголосив на тому, що ця ініціатива Президента «не є одномоментою, це цілий комплекс заходів і приклад того, що Президент України налаштований працювати в інтенсивному режимі не лише для того, щоб зміцнити проукраїнську коаліцію, а й забезпечити сумлінне виконання усіх положень Мінського процесу усіма сторонами».

Співрозмовники обговорили так звані «червоні лінії», «перетин яких Російською Федерацією означитиме рішучу реакцію міжнародного співтовариства, зокрема Європейського Союзу», повідомив К.Єлісєєв.

«Наші європейські партнери абсолютно підтримали концепцію, що має бути тісна ув’язка між виконанням Мінських домовленостей та посиленням санкцій щодо Російської Федерації. Ми домовилися, що, якщо ситуація буде розгортатися так, як сьогодні, Європейський Союз у вересні продовжить дію так званих персональних санкцій щодо окремих офіційних осіб Російської Федерації, які залучені до дестабілізації ситуації на Донбасі», – зазначив Костянтин Єлісєєв.

Заступник Глави АПУ повідомив, що українська делегація на чолі із Президентом під час зустрічі у Берліні представила чітку і аргументовану позицію України. «Ми надали нашим партнерам конкретні факти, цифри, карти, які доводять присутність російських сил на території Донбасу. Наші європейські партнери з цікавістю вислухали факти, які надали їм», – зазначив він.

Серед так званих «червоних ліній» К.Єлісєєв назвав плани провести вибори на окупованих територіях та зауважив, що Російська Федерація має натиснути на своїх прихильників для того, щоб скасувати проведення цих виборів. «Якщо вони відбудуться – це стане серйозним викликом для мирного процесу. Але я думаю, що найближчим часом відбудуться певні контакти з російською стороною, щоб не допустити цього. Ми очікуємо досить жорстку реакцію світової спільноти на ці дії», – сказав Заступник Глави АПУ.

Відповідаючи на питання, К.Єлісєєв зазначив, що зустріч президентів України та Російської Федерації може відбутися у рамках «Нормандського формату». «Ми спільно працюємо з нашими партнерами, зокрема, з німецької та французької сторони щодо зустрічі у «Нормандському форматі», така зустріч може відбутися наступного місяця, але це залежить від інших сторін переговорів», – сказав він.

При цьому він зазначив, що «Україна відкрита до будь-яких модифікацій «Нормандського формату», зокрема – «Нормандія» плюс інші країни».

«Вимоги до Російської Федерації – повна імплементація Мінських угод: дотримання режиму припинення вогню, відведення важкої зброї, припинення постачання зброї бойовикам, припинення провокацій стосовно інспекторів ОБСЄ, доступ представників Червоного Хреста на окремі території. Найближчим часом ці вимоги будуть доведені до російської сторони», – наголосив Заступник Глави АПУ.

Заступник Глави АПУ також повідомив про те, що ведуться постійні консультації з польською стороною, і на початку вересня Україну має відвідати спеціальний посланець польського Президента як для обговорення дорожньої карти двосторонніх відносин між президентами України та Польщі, так і подальше можливе залучення Польщі до врегулювання ситуації на Донбасі. «Ми дуже цінуємо позиції Польщі, що польська сторона готова долучитись до миротворчих ініціатив», – зазначив К.Єлісєєв.

Говорячи по вирок російського суду у справі українських громадян режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, Заступник Глави АПУ наголосив: «Реакція Європи буде досить жорсткою. Ми очікуємо, що будуть зроблені демарші з боку наших європейських союзників та партнерів. Ми будемо працювати через міжнародні структури, зокрема, через Раду Європи, ООН, Комісію з прав людини, щоб наші громадяни не лише були звільнені, але й повернулися додому».

Джерело: Адміністрація Президента України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа