Бази НАТО: Румунія і Болгарія сказали Росії “Ні”

272194286_1257478451399740_2313200771537781206_n

Міністерство закордонних справ Румунії відкидає як недоречні та безпідставні заяви Росії про військову присутність союзників на Східному фланзі НАТО.
Нагадаємо, що напередодні МЗС РФ повідомило, що виведення військ і техніки НАТО з Румунії та Болгарії є однією з гарантій безпеки, яких Росія вимагає від Заходу.
Міністерство закордонних справ Румунії нагадало, що присутність НАТО в державах Альянсу є «суто оборонною реакцією на все більш агресивну поведінку Росії» в районі східного сусідства, особливо з 2014 року, коли українська територія Криму була незаконно окупована Росією”.
“Ця поведінка продовжує посилюватися сьогодні, незважаючи на спроби НАТО вести конструктивний діалог”, – зазначили в МЗС Румунії.
Румунське зовнішньополітичне відомство нагадує, що прохання про скорочення позиції сил НАТО у всіх державах Альянсу, які приєдналися після 1997 року, вже включено в пропозиції Росії щодо європейської безпеки, оприлюднені в грудні 2021 року.
“Це прохання вже було однозначно відхилено як неприйнятне Північноатлантичним альянсом як публічно, так і в діалозі НАТО з Росією та США з Росією відповідно. Таке прохання є неприпустимим і не може бути предметом переговорів, враховуючи, що позиція стримування та оборони безпосередньо пов’язана з механізмом колективної оборони НАТО і є невід’ємною частиною, на яку жодна третя держава не може накласти вето.
“Союзники рішуче заявили, що продовжуватимуть свою політику зміцнення безпеки та колективної оборони, в тому числі через присутність військ Альянсу на території східних союзників”, – зазначається в заяві.
“У той же час Румунія висловлює сподівання, що процес відкритого діалогу з Російською Федерацією протягом цього періоду триватиме і призведе до деескалації безпекової ситуації на благо всього євроатлантичного регіону», – додає румунське МЗС.
🇧🇬 Національні території країн-членів НАТО є територіями Альянсу. Збройні сили країн-членів також є збройними силами НАТО.
Таку позицію висловило болгарське Міністерство закордонних справ щодо ультиматуму Росії до НАТО про виведення військ з Болгарії та Румунії.
МЗС Болгарії закликало РФ проявити повагу до свідомого зовнішньополітичного вибору країни щодо членства в НАТО.
“Ми закликаємо Російську Федерацію продовжувати конструктивний діалог з членами НАТО в Раді НАТО-Росія, спрямований на майбутнє більш об’єднаної та безпечної Європи, заснованої на верховенстві права та суворому виконанні міжнародно-правових зобов’язань”, – зазначило болгарське міністерство.
Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа