Башкирський аналог “Просвіти” в Кремлі хочуть визнати екстремістами

bashkort-meeting

З відкритих джерел стало відомо, що вже 7 лютого підконтрольні Москві судові органи планують розглянути позов прокурора Башкортостану про визнання громадської організації «Башкорт» екстремістською.

bashkort-flags
Це фактично є новим наступом Москви на башкирський національний рух, на суверенітет Республіки Башкортостан. Заборона численної і впливової башкирської організації є продовженням державної політики Російської Федерації по відношенню до корінних народів. Спочатку Москва заборонила діяльність національних політичних партій, тепер намагається оголосити екстремістами всіх, хто не бажає відмовлятися від своєї національної ідентичності, від рідної мови і культури.
Ц
я зухвала і резонансна справа має привернути увагу міжнародної спільноти до становища корінних народів Російської Федерації. Москва не тільки відібрала суверенітет у національних республік — вона грубо втручається в діяльність національних організацій і товариств, застосовуючи законодавство вибірково, залежно від національної приналежності громадян. Москва вказує башкирам на яких умовах і скільки годин на тиждень башкирські діти мають право вчити державну мову республіки, який алфавіт має використовувати башкирський правопис. Насильно нав’язується кирилиця, ламаються через коліно башкирські традиції і звичаї. Практично всі без винятку аспекти політичного та національного життя національних республік жорстко контролюються федеральним центром.
У зв’язку з останніми випадками політичних репресій проти організації «Башкорт», рух Вільний Ідель-Урал /Free Idel-Ural ініціює звернення представників корінних народів РФ до парламентів європейських держав.
Він просить цивілізовані і розвинуті країни дати оцінку державної національної політики РФ.
Якщо репресії щодо організації «Башкорт» не будуть припинені — «Вільний Ідель-Урал» почне консультації з дипломатичним корпусом держав-членів ЄС, з Великобританією, США, Канадою і Туреччиною про введення персональних санкцій проти співробітників прокуратури і судових органів влади, причетних до тиску, залякування та переслідування членів «
Башкорт».

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа