Бандера позичив вуса у Вовчука: оприлюднено унікальні історичні фото

Унікальні фото лідерів ОУН Степана Бандери та Івана Вовчука, а також їхніх уже дорослих онуків оприлюднило київське видавництво Фронезис.
 
Різниця між двома фото – майже 80 років. На чорно-білій світлині, зробленій у 1945 або 1946 роках, поряд сидять провідник Організації Українських Націоналістів Степан Бандера та його заступник Іван Вовчук.
 
Вовчук та Бандера були близькими соратниками. Їхнє архівне фото вдалось відшукати Олегові Проценку для книжки «Національний трибун. Життя та ідеї Івана Вовчука», яка нещодавно вийшла у світ.
 
А на кольоровому фото – уже внуки цих двох історичних постатей у 2024 році. Це Юрій, Зеновій, Борис Вовчуки разом зі Степаном Бандерою, повним тезкою свого легендарного діда.
 
Їхнє спільне фото виставив Юрій Вовчук після презентації книжки Олега Проценка «Життя та ідеї Івана Вовчука», яка одночасно із Києвом 10 червня відбулась і у Вашингтоні.
 
«Степан Бандера-молодший – це той, який із вусами. Напевно, надихнувся вусами Вовчука-старшого. Якщо серйозно, то унікальність цих фото зашкалює», – йдеться на Facebook-сторінці Видавництва Фронезис.
 
У пості видавництва також жартують, що «Бандера позичив вуса у Вовчука».
 
Водночас, як зазначається, такі фото легендарних дідів та їхніх онуків є рідкісним історичним співпадінням.
 
«Наші діди були і є наріжним каменем свободи. Слава Україні!», – написав, зі свого боку, Юрій Вовчук.
 
Іван Вовчук – націоналіст зі Сходу України, соратник Бандери та Шухевича, Праведник народів світу, удостоєний найвищої нагороди Держави Ізраїль за порятунок євреїв від Голокосту. Під час радянської окупації Вовчуку довелось виїхати із Нікополя і зрештою він емігрував до США. Був тереновим провідником ОУН у США, там видавав та редагував бандерівський тижневик «Національна трибуна», організовував антирадянські маніфестації в американських містах.
 
У червні 2024 року у київському Видавництві Фронезис вийшла перша цілісна біографія цього впливового українця. Книжка Олега Проценка «Національний трибун. Життя та ідеї Івана Вовчука» вже доступна у продажу у книгарнях Наш Формат, Сенс, Yakaboo, Книгарня Є.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа