Байден – депутатам: без подолання корупції не буде нових грошей МВФ

Сьогодні, народні депутати, серед яких і депутати  від «Блоку Петра Порошенка» Іванна Климпуш-Цинцадзе та Світлана  Заліщук, зустрілися з Віце-президентом США Джозефом Байденом. Про це в коментарі прес-службі фракції повідомила народний депутат, Перший заступник Комітету у закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За словами депутата, спочатку Байден провів зустріч з представниками громадського суспільства, а потім з частиною нових депутатів.

«Є декілька основних меседжів, які зараз важливі в розумінні США, і з якими приїхав Віце-президент США Джозеф Байден. Вони співпадають з думкою громадянського суспільства, зокрема, це те, що потрібно зробити для того, щоб бути Україні успішною. Перше – це антикорупційна діяльність в Україні,  її ефективність, оскільки, від неї залежить подальша віра наших партнерів в Україну. З точки зору Байдена, дуже важливо те, що заради реформ потрібно втримувати внутрішню єдність, щоб не повторилася ситуація, яка відбулася після Помаранчевої революції  в 2004 році –  зневіра людей в тих змінах та ідеалах, які були заявлені тоді. Важливо, щоб цього не відбулося з Революцією гідності», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила, що очікування США від України в антикорупційній діяльності є дуже високими.

« У відповідь ми говорили про те, що є системні речі, без яких ми не справимося. Якщо, наприклад, реформа патрульної поліції стала прекрасною візитівкою  змін в Україні, то щоб побороти корупцію в суспільстві, і в державній машині як такій, без реформи державної служби ми не прорвемося. А ця реформа потребує серйозних додаткових ресурсів і ми розраховуємо на допомогу США», – розповіла парламентар.

«Ми  отримали позитивний сигнал  в тому, що є можливість розраховувати на додаткову підтримку США в проваджені цієї реформи, але тільки у випаку серйозної роботи України в цьому напрямку. Україна може отримати гарантії додаткових запозичень, які  надасть американська сторона. А далі буде нам підтримка , через позицію США, в МВФ», – підкреслила депутат.

Вона також зазначила, що на запитання депутатів стосовно інвестицій в Україну, Віце-президент був доволі жорсткий в своїй позиції, оскільки очікує від України якнайшвидшого подолання корупції.

«Як тільки буде зрозуміло, що тут не буде корупції, тоді інвестиції в Україну будуть залучатися активніше. Це є основний стримуючий фактор для багатьох компаній, які бояться інвестувати через незрозумілі правила гри, через ті сигнали, які йдуть звідси, у зв’язку з корупційними справами», – підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

Вона також додала, що ще однією темою для розмови з Віце-президентом США став Мінськ.

«Окремою серйозною частиною розмови став Мінськ, мінські домовленості.  Є очікування від України стосовно її зобов’язань в контексті мінських домовленості, у зв’язку з тим, що це дасть нашим західним партнерам можливість далі продовжувати тиск на РФ, щоб вона виконувала частину своїх зобов’язань. В США  є повне розуміння того, що РФ – це агресор, який, порушивши всі норми міжнародного права, вторгся  на територію України, анексував Крим. Байден запевнив нас, що  Україна є обов’язковою невід’ємною частиною будь-якої розмови, коли відбуваються контакти з РФ, і в них немає ні найменшого  натяку на те, що через ситуацію з Сирією, Україна відійшла  на другий план», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

Депутат також розповіла, що Байден  закликав ухвалити зміни до Конституції та закон про вибори на окупованих територіях.

“В свою чергу, ми підкреслили, що для нас надзвичайно важливо, щоб в контексті Мінських  домовленостей  йшлося про  безпекові передумови для проведення таких виборів на окупованому Донбасі», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Джерело: поштова розсилка Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа