АТО в Одесі припиняти ще рано

У неділю 22 березня, коли облуправління СБУ оприлюднило звіт про реалізацію антитерористичної операції, терористи внесли до нього своє доповнення. Цього дня о 23:25 жителі одеських Черемушок почули потужний вибух. Як повідомив активіст  Євромайдану Руслан Форостяк на своїй сторінці в Facebook, він стався у будинку, де зареєстрований офіс волонтерської організації «Парадигма-12». Президентом її є  Алевтина Коротка, що надає допомогу бійцям АТО, зокрема, добровольчому батальйону ОУН. Пошкоджено ще кілька офісів та квартир, але ніхто з людей не постраждав. Правоохоронці кваліфікували вибух як теракт і розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст. 258 Кримінального кодексу України.
Водночас Одеське облуправління СБУ відзвітувало про підсумки першого етапу антитерористичної операції в Одесі. Там зазначається, що за причетність до  терористичної діяльності або здійснення злочинів, направлених на замах на територіальну цілісність і недоторканість України арештовано 62 особи, оголошені у розшук 9 і повідомлено про підозру 78 громадянам.
У ході оперативних заходів  оперативники СБУ вилучили у зловмисників 25 гранатометів, понад 20 кілограмів вибухівки, 150 гранат, з півсотні одиниць вогнепальної зброї і боєприпасів. Уже завершено досудове розслідування і направлено в суд 18 кримінальних справ стосовно 30 осіб, які звинуваченні в сепаратизмі й тероризмі. Крім того слідчі аналізують дані ще за 29 кримінальними справами, 5 із яких найближчим часом будуть направлені в суд.
Однак на думку одеситів, своїми здобутками місцевому СБУ вихвалятися зарано. Адже виконавців більшості терактів і їхніх покровителів ще не викрито і не притягнуто до відповідальності. Водночас жителі Одещини підтримують ініціативу голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка, який запропонував Раді національної безпеки і оборони України поширити дії закону про військово-цивільні адміністрації на Одеську область.
Нині співробітники Одеського облуправління СБУ приступили до реалізації другого  етапу антитерористичної операції. За їхніми словами, це дозволить завершити зачистку міста і області від сепаратистів і екстремістів.
Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа