Арбітраж у Гаазі починає слухання щодо компенсації «Нафтогазу» втрачених активів у Криму

gusi-gaagaАрбітражний трибунал у Гаазі 21 лютого розпочинає слухання щодо визначення розміру компенсації НАК «Нафтогаз України» за втрачену можливість використовувати активи після анексії Криму. Про це повідомив голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

За його словами, стратегічно важливі енергетичні інвестиції «Нафтогазу» стали однією з основних мішеней Росії під час анексії Криму у 2014р. «Росія незаконно присвоїла український Крим і вже 8 років користується тим, що належить українцям, зокрема і національній компанії «Нафтогаз». Йдеться про родовища, бурові установки, підземні сховища, кораблі, газотранспортну систему та багато інших об’єктів, які ми наразі не можемо використовувати», – зазначив Вітренко.

«Нафтогаз» у цьому суді вимагає компенсації завданих збитків у понад $10 млрд, включаючи відсотки. Відповідну оцінку збитків у суді представляють міжнародні експерти. Роботу над визначенням і обґрунтуванням їх суми «Нафтогаз» почав у 2015р.

У «Нафтогазі» очікують, що Арбітражне рішення буде прийнято на початку наступного року. Тривалість процесу пояснюється його складністю, що вимагає нетривіальних аргументів, як юридичних, так і економічних, щодо кожного активу.

Росія на першому етапі відмовилася брати участь в арбітражі і відмовилася від участі в процесі. Вже після винесення арбітражного рішення на користь «Нафтогазу», яким Росію було визнано винною за експропріацію активів компанії, вона змінила свою позицію і стала брати участь в арбітражі. Але наполягала на зміні процесуального графіку, щоб мати можливість донести свою позицію. Такі процесуальні диверсії теж вплинули на тривалість розгляду справи.

«Символічно, що сьогоднішні слухання відбуваються в так званому Палаці миру (The Peace Palace), коли Україна знаходиться за крок до війни», – додав Вітренко.

Джерело: expro

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа