Апеляційний суд залишив під вартою беркутівця, підозрюваного в співучасті в масовому вбивстві 20 лютого

24 листопада Печерський райсуд виніс рішення про залишення рядового “чорної роти” Сергія Зінченка під вартою до 25 січня. Захист колишнього беркутівця звернувся до Апеляційного суду Києва з клопотанням про пом’якшення запобіжного заходу та призначення замість тримання під вартою цілодобового домашнього арешту.

IMG_20141201_161909

Судове засідання почалося з п’яти клопотань сторони захисту. Серігй Зінченко просив допитати свідків, які, за його словами, можуть підтвердити необгрунтованість підозри, потім заявляв відвід суддям, потім стверджував, що не розуміє, в чому саме його підозрюють, потім вимагав зачитати три сторінки із матеріалів його справи… В усіх цих клопотаннях суд йому відмовив.

Адвокат Зінченка Байдик, виступаючи, заявив, що особа на відео, яке приводиться в якості доказу, – не є Зінченком. Байдик стверджує, що жоден свідок не підтверджує, що стріляв саме Зінченко, і взагалі, мовляв, коли відбувався розстріл, Зінченко розмовляв по телефону біля Нацбанку, перебуваючи в резерві, а не на Інститутській, звідки здійснювалися постріли.
Сам Зінченко, виступаючи в суді, розповів дещо дуже цікаве з обставин справи. Зокрема, за його словами, міністр МВС видав наказ про видачу зброї беркутівцям для самооборони, адже напередодні був обстріляний сумський беркут. А ще Зінченко заявив наступне: “Зброя та документи знищувалися в усіх підрозділах, не тільки в київському беркуті. Я не розумію, чому обвинувачують у цьому саме нас“. Зінченко просуває теорію про “третю силу” на Майдані, снайперів, яка стріляли і в беркутів, і в протестувальників. Зінченко чомусь говорить виключно про снайперів, хоча чітко відомо, що більшість людей на Інститутській була розстріляна з автоматів Калашникова. У провадженні, за яким проходить Зінченко,  39 убитих майданівців і всі вони були розстріляні саме з АК. Саме тому вони об’єднані в одну справу, обсяг якої складає 71 том + відео.
Прокурор Донський у своєму виступі заявив про те, що зі сторони захисту “відбується спроба спотворення доказової бази”. Доказова база, каже Донський, – цілісна та обгрунтована. Щодо експертиз: проведено 3 експертизи (2 портретознавчі + антропометрична), усі вони кажуть про те, що на відео зафіксований “імовірно, Зінченко”. Експерт, нагадує прокурор, несе кримінальну відповідальність у випадку неправдивого висновку. За словами прокурора, спершу Зінченко стверджував, що перебуває на базі Беркуту, потім змінив думку і почав стверджувати, що перебував у Музейному провулку. Прокурор: “всупепеч нормативним актам, Зінченко здав зброю не до зброярні, а до неналежного приміщення, звідки вона була вивезена та знищена. Те саме зі знищенням карток-замінників на зброю.”
 
Зрештою, суд відхилив клопотання захисту та продовжив запобіжний захід для Зінченка у вигляді тримання під вартою до 25 січня. Оскільки Зінченко вже ознайомився з матеріалами справи, можна припустити що за відсутності штучного затягування процесу найближчим часом може розпочатися розгляд справи по суті.

Інформація Євромайдан SOS
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа