Антикорупційна прокуратура визначилась з потрібним обмеженням свободи голові Рахункової Палати

SAPПрокурорами САП продовжується розслідування кримінального провадження за підозрою Голови Рахункової палати України у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

З урахуванням появи у ЗМІ невиправданого ажіотажу навколо ситуації із оголошенням безпосередньо прокурорами САП про підозру вказаному високопосадовцю та невиправданого, а простіше кажучи, популістського занепокоєння щодо обрання запобіжного заходу голові Рахункової палати України не пов’язаного з триманням під вартою, зокрема, «через високий ризик його втечі до тимчасово окупованої території (м. Донецьк), де підозрюваний та члени родини мають об’єкти житлової нерухомості», повідомляємо, що органом досудового розслідування перед оголошенням підозри не було надано жодної інформації про можливі ризики, що є недопустимим, оскільки, згідно Конституції України саме на прокуратуру покладено організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням та вирішення відповідно до закону питань під час кримінального провадження.

Водночас, сьогодні прокурором – процесуальним керівником у провадженні згідно з вимогами закону самостійно забезпечено явку підозрюваного разом з його двома адвокатами до приміщення прокуратури і вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю та про відсторонення від посади. Цього ж дня вказані клопотання зареєстровані в Соломянському районному суді, який завтра повинен їх розглянути.

Водночас, роз’яснюємо, що прокурори не обирають запобіжний захід, а лише вносять відповідні клопотання до суду та доводять, на відміну від інших учасників кримінального провадження, перед судом мету запобіжного заходу, наявності обґрунтованої підозри та відповідних ризиків, у тому числі їх документального підтвердження.

Поряд з іншим сьогодні прокурори САП підготували та внесли на розгляд до суду клопотання про арешт предмету злочину, а також майна підозрюваного і його родини, у тому числі вищевказану квартиру в м. Донецьку.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа