Анонс: Зустріч-діалог з очільниками Європейського Конґресу Українців

Місце: актова зала Головного корпусу Львівської політехніки (адреса вул. С. Бандери, 12).

Коли: 16 травня 2024 року. Початок о 13:30 год.

Цей рік ознаменований 75-літнім ювілеєм координаційної надбудови українських організацій у країнах Європи – Європейського Конґресу Українців (ЄКУ).

ЄКУ – це 75 років кропіткої волонтерської роботи для України в умовах її бездержавності, репресій, політичних ув’язнень, боротьби, проголошення незалежності, становлення, миру та війни.

ЄКУ – це десятиліття титанічних зусиль, згасання та злетів … Однак – жодної хвилини розчарування і зневіри!

ЄКУ – це когорта неймовірних лідерів, серед яких Омелян Коваль, Юрій Рейт, Лідія Райчинець і тисячі тих, хто йшов за ними.

Що знаємо ми про тих, хто так жертовно працював і працює для України? Вони, як наші солдати в окопах і на полі бою, виборюють на європейських просторах право для нас бути почутими! Це наші з вами голоси, які волають про допомогу, це наші справжні друзі, які збирають гуманітарку, дискутують з владою, маніфестують, протестують. Завдяки таким, як вони, нас чують.

Під час події ви матимете унікальну нагоду:

  • Поспілкуватися з лідерами цієї славної української організації.

  • Помандрувати сторінками її історії та познайомитися з минулими й теперішніми очільниками та провідниками.

  • Дізнатися про силу організації та її слабкі сторони, про тиск і вплив на європейських політиків, про відповіді на виклики, які поставило перед ними життя воєнного часу.

Європейський Конґрес Українців (ЄКУ) представлятимуть:

  • Богдан Райчинець Президент ЄКУ, Голова організації «Українська ініціатива в Чеській Республіці» (Чехія)

  • Зенон Коваль, член екзекутиви ЄКУ, член Ради Директорів Світового Конґресу Українців, політичний радник Товариства Українців у Бельгії (Бельгія)

  • Віктор Бандурчин, секретар ЄКУ, заступник Голови Союзу русинів-українців Словацької Республіки (Словаччина)

  • Роман Микитенко, член екзекутиви ЄКУ, Віцепрезидент Світового Конґресу Українців у Північній Європі, заступник Голови Координаційної ради Асоціації українців в Данії (Данія)

  • Галина Маслюк, членкиня ЄКУ, Голова Товариства української діаспори Греції «Українсько-грецька думка» (Греція)

Для довідки: 1949 року ЄКУ був створений з метою організації роботи українських громад Західної Європи та задля утвердження їхньої провідної ролі в питанні правдивого представлення української національної справи у країнах проживання українців та проведення просвітницько-агітаційної діяльності серед корінного населення щодо утвердження віковічної ідеї українського народу здобути незалежність і створити самостійну, соборну українську державу.

Сьогодні ЄКУ працює задля підтримки та розвитку українського світу, стійкої допомоги та адвокації України на її євроатлантичному шляху, а також для забезпечення потреб вимушених мігрантів після початку повномасштабного вторгнення.

ЄКУ об’єднує організації з 20 країн.

Вхід вільний.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа