Анонс: завтра прем’єра фільму “Екс”

src_20j81789eks

«ЕКС» – слівце з жаргону революціонерів, яке означає експропріацію. В основі сюжету фільму лежить одна з таких операцій, яка відбулась у 1932 році в містечку Городок (тоді Грудек Ягелонські). Молоді українські підпільники УВО (української військової організації) проводять пограбування поштового відділення – революційну акцію з суто політичним підтекстом, яка мала пройти без застосування зброї. Та всупереч їхнім планам та неймовірному і неодноразовому збігу обставин «екс» перетворюється на криваву бійню.

eks-film

“Ми прийшли сюди, щоб забрати гроші на потреби української революції”, – звучить одна з найгучніших фраз фільму. Хоча акція тоді не увінчалася успіхом, але отримала широкий розголос серед суспільства і стала початком боротьби за незалежність України. Таким чином поразка обертається перемогою – визвольний рух на Львівщині набирає нових обертів.

Проєкт фільму переміг на VIII конкурсі Держкіно та отримав значну фінансову підтримку. Загальний бюджет кінострічки – близько 26 000 000 гривень, з яких половину дала держава.

Джерело: cinema

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа