Анонс: завтра акція “реформісти проти антикорупційного закону Порошенка”

Залізні рукавиці для Шокіна

16 лютого о 9:00 біля стін Верховної Ради експерти та активісти РПР, ЦПК та ЦППР представлять громадськості, журналістам та депутатам залізні рукавиці, в яких Віктор Шокін зможе тримати Спеціалізовану Антикорупційну Прокуратуру. Цього ж дня Верховна Рада планує розглянути законопроект №4055 «Щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду» , який був внесений Президентом України Петром Порошенком як невідкладний. Експерти запевняють що таким чином Адміністрація Президента хоче посилити вплив Генерального Прокурора на функціонування САП та подальшу діяльність НАБУ.

Однією з новацій законопроекту є пункт, який дозволятиме очільнику ГПУ відхиляти кандидатури на призначення в САП, які будуть відібрані спеціальною комісією. Генпрокурор не лише зможе відхиляти пропозиції Комісії, відповідно до запропонованих змін, такі кандидати не можуть подаватися на жодну посаду в САП повторно. Таким чином, незалежна структура САП може отримати ручне управління з боку генпрокурора, що ставить під сумнів успіх подальшого функціонування цього антикорупційного органу.

Експерти РПР вимагатимуть від депутатів не голосувати за законопроект №4055 в чинній редакції. Експерти готові спільно з народними депутатами доопрацювати документ, прибрати з нього всі ризикові норми, які можуть створити перепони на шляху запуску Спеціалізованої Антикорупційної Прокуратури.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа