Анонс: загальнонаціональний проект «Холодний Яр. Воля України – або смерть!»

Урочисто запрошуємо Вас на запуск загальнонаціонального проекту «Холодний Яр. Воля України – або смерть!». Фільм про боротьбу українців проти російської окупації близько століття тому, знятий за кошти прибиральниць і слюсарів, медсестер та студентів волонтерами Руху «Не будь байдужим!» буде презентовано 9 грудня, у вівторок, у столичному кінотеатрі «Київ». Кіно передусім поширюватиметься підпільно в окупованих зонах: у Криму та на Донбасі.

Стрічку про Холодноярську Республіку, державне утворення на території Черкаської обл. у 1919-1922 рр, і про безпрецедентно запеклу боротьбу повстанців проти росіян уже побажали бачити на фронті керівники добровольчих батальйонів та інспекція АТО з інформаційно-психологічних операцій; військові та міліцейські ліцеї, різні інтелектуальні середовища та волонтерські фонди 24-х обласних центрів України, а також тисячі українців з діаспори. Адже «Холодний Яр. Воля України – або смерть!» – це картина, яка однозначно піднімає бойовий дух бійців та інших небайдужих людей: герої народжуються тоді, коли влада є бездіяльною; окупантами як були, так і є росіяни; відповідальність за все — винятково на маленькому українцеві.
Акторами стрічки є дійові особи відомого фільму Олеся Саніна «Поводир».

Державне Агентство України з питань кіно визнало фільм «Холодний Яр. Воля України – або смерть!» одним із найдостойніших із знятих громадськими організаціями за всі роки незалежності, а міністр культури В’ячеслав Кириленко шукає можливостей втекти з засідань уряду саме на наш захід.

Крім нього, спікерами на заході будуть Василь Шкляр, письменник, автор відомого роману про Холодний Яр «Чорний Ворон. («Залишенець»), який свого часу відмовився від Національної Шевченківської премії за цей твір через присутність у владі Дмитра Табачника; Роман Коваль, автор десятків історичних розвідок про Холодний Яр, реконструктори в одностроях повстанців, які чіплятимуться до журналістів).

«Якщо сьогодні молодь не виховувати на таких стрічках, то післязавтра ми вкотре будемо мати Донбас. І не лише на Донбасі….», – стверджує Оксана Левкова, директор Всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!», яка ось уже 9 років поспіль популяризує українську мову та історію в нешароварних і неполітичних форматах у російськомовних областях. У держави навряд чи коли-небудь буде достатньо грошей для те, щоб виробляти таке кіно. Тому вся надія — на ентузіастів і на толоку (спільнокошт, краудфандинг)».

Активісти «Не будь байдужим!» ініціюють на рівні ВРУ перейменування провулку ім. Горького у м. Києві на провулок братів Чучупаків (це очільники холодноярців) та вже передали на Донбас тисячу книжок про Холодний Яр.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа