Анонс: в музеї-тюрмі на Лонцького лекція Олега Стецишина «Як Галичина об’єдналася з Великою Україною

2aef3f1-55-400x254У середу, 23 січня, о 15.00 з нагоди 100-ліття Злуки УНР і ЗУНР у єдину Українську Державу Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» запрошує на публічну лекцію Олега Стецишина «Як Галичина об’єдналася з Великою Україною» .

«Визволяти братів-українців з московських кайдан»  –  цим крилатим рядком із відомої стрілецької пісні «Ой, у лузі червона калина»  окреслено місію стрілецьких добровольців Галицької армії, яка своєю мілітарною потугою прагнула забезпечити не тільки державні здобутки Західноукраїнської народної республіки, а й УНР, чиї сторіччя від дня проголошення ми відзначили торік.

Натомість цього року відзначаємо іще одну знаменну річницю становлення національної модерної демократичної держави:  100-ліття проголошення Злуки УНР і ЗУНР.  Як саме це відбулося і який внесок в цей історичний процес доклали активні галичани? – про це під час лекції розповість знаний український журналіст і дослідник історії Олег Стецишин.

Частково із цією темою Олег Стецишин ознайомив читачів свого монографічного видання «Ландскнехти Галицької армії», де окрім іншого опублікував  кілька десятків унікальних офіційних актів періоду ЗУНР, стенограми виступів президента та провідних урядовців Західноукраїнської Народної Республіки, а також інших документів, що стосуються періоду перших Визвольних змагань.

Лектор, знаний також як автор книжки «Бандерівський інтернаціонал»,  наголошує: упродовж XX століття, рівно ж як і тепер, на захист Української Держави пліч-о-пліч ставали не тільки українці із різних куточків української землі, покраяної між чужинецькими імперіями, а й люди різних національностей, перейняті антиімперським спротивом.

Лекцію проілюструють історичні світлини. Зустріч із дослідником історії  Олегом Стецишиним  відбудеться у конференц-залі  на другому поверсі Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» за адресою: м. Львів, вул. С. Бандери, 1 (вхід із вул. К. Брюллова).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа