Анонс: у Боярці відкриють пам’ятник генералу, який врятував у 1920 році Польщу від російської окупації

У Боярці під Києвом відкриють пам’ятник на честь полковника Армії УНР Марка Безручка, який врятував у 1920 році Польщу від російської окупації

Відкриття відбудеться в суботу, 10 жовтня, о 10:00. Барельєф на честь полковника Армії Української Народної Республіки, командира 6-ої Січової стрілецької дивізії Армії УНР розміщений за адресою: вулиця Вокзальна, 33 на стіні будинку Боярської дитячої школи мистецтв.

У травні 1920 року розпочався легендарний спільний визвольний похід Армії Української Народної Республіки та Війська Польського на Києва. Союзницькі війська мали звільнити столицю України від російсько-більшовицьких загарбників.
В авангарді війська до Києва просувалася і 6-та Січова стрілецька дивізія Армії УНР під командуванням полковника Марка Безручка. 6 травня 1920 року підрозділи 6-ої стрілецької дивізії зайняли станцію Боярка. Історик Андрій Ковальов у архівах розшукав документи, які дозволили з’ясувати, де розміщувався штаб Армії УНР у Боярці – це великий просторий особняк Александрової, який зберігся до наших днів. Сьогодні у цьому будинку розміщується Боярська дитяча школа мистецтв і на стіні цього будинку за ініціативи історика буде встановлений меморіальний знак на вшанування українських військових, які звільняли Київщину від російсько-більшовицьких окупантів.
Марко Безручко – легендарний український військовий, який з 1918 року боровся за незалежність України у складі Запорізької дивізії Армії УНР, Корпусу Січових стрільців, творець 6-ої стрілецької дивізії.
Марко Безручко – творець і командир так званого “Дива на Віслі” – легендарної військової операції по відбиттю російських окупантів під Варшавою, яка врятувала незалежність Польщі у 1920 році.
У відкритті пам’ятного знаку візьмуть участь військово-історичні реконструктори в одностроях Армії УНР з оригінальною зброєю. Гурт “Хорея козацька” заспіває оригінальні українські військові пісні написані під час російсько-української війни 1920 року.

121017826_1737480116406615_4140902339776299733_n

Український інститут національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа