Анонс: публічний діалог «Геноцид кримськотатарського народу та шляхи подолання його наслідків»

17 травня в Музеї Голодомору відбудеться публічний діалог «Геноцид кримськотатарського народу та шляхи подолання його наслідків», приурочений до 80-х роковин тотальної депортації комуністичним режимом кримських татар з Батьківщини.

Організатори заходу:

  • Національний музей Голодомору-геноциду;
  • ГО «Кримськотатарський Ресурсний Центр»;
  • Український інститут національної пам’яті.

 Наші спікери: 

Андрій Іванець, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Музею Голодомору;

Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.

Планується обговорення тем: «Геноцид кримськотатарського народу: тотальна депортація та насильницьке утримання в місцях висилки» і «Визнання депортації кримськотатарського народу геноцидом у світі: проблеми і досягнення».

«Під час Другої світової війни Крим зазнав етнічних чисток та геноцидів з боку обох тоталітарних режимів – комуністичного та нацистського. Але злочин проти кримськотатарського народу займає серед них особливе місце, – каже Андрій Іванець. – Велика кількість українців у сталінському СРСР зазнали депортацій, втім, навіть на тлі цих масових злочинів насильницьке виселення корінного народу з Криму є особливо цинічним. Під час діалогу ми обговоримо, як і чому проти кримських татар було вчинено геноцид, важливим елементом якого є його замовчування. Член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв розкаже про те, як просувається процес визнання депортації корінного народу Криму геноцидом державами світу».

    

Коли: 17 травня 2024 року, в п’ятницю, о 16:00

Де: Зала пам’яті Музею Голодомору (Київ, вул. Лаврська, 3).

 Вхід вільний за попередньою реєстрацією: http://surl.li/tngfb

 Довідка. 18–20 травня 1944 р. влада СРСР виселила з Криму понад 190 тис. кримських татар, абсолютну більшість серед яких складали жінки, діти та старші люди. Пізніше близько 10 тис. кримських татар були демобілізовані з армії СРСР і також направлені у місця висилки. У перші роки депортації загинуло, за різними оцінками, від 20 до 46% кримських татар. Масове повернення їх у Крим почалося лише наприкінці 1980-х – початку 1990-х рр. У 2015 році Верховна Рада України визнала депортацію кримськотатарського народу геноцидом. У наступні роки три інші держави також кваліфікували цей злочин як геноцид.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа