Анонс: Публічна дискусія «Меморіал слави у Вінниці: простір (не)пам’яті»

Широкомасштабна війна рф проти України стала каталізатором для декомунізаційних та деколонізаційних процесів у нашій державі. Їхньою складовою є переосмислення місць колективної пам’яті, більшість із яких були сформовані ще в радянську добу.

Враховуючи успішний досвід роботи колективу Музею Вінниці в царині переозначення та переосмислення Меморіалу Слави на пл. Європейській, Музей війни запросив колег презентувати свої напрацювання та обмінятися досвідом.

Місто Вінниця стало одним із перших, де у 2022 р. розпочалась активна фаза деколонізації публічного простору. Ключовим моментом цього процесу стало переосмислення монументальної домінанти обласного центру – Меморіалу Слави на пл. Європейській. Це місце поєднувало в собі ключові нашарування радянської ідеології – прославляючи як учасників більшовицької окупації 1920-х рр. чи «визвольного походу» в Західну Україну, так і тих, хто збройно долучився до боротьби з нацизмом. Доповнювали локацію колективні та індивідуальні поховання учасників тих подій. Водночас існувала практика сприймання цього місця лише як зони пам’яті Другої світової війни.

Зрештою, 6 травня 2022 р. на відповідальне зберігання було переміщено головний тригер середмістя – скульптурну композицію, що символізувала єдність поколінь у боротьбі за встановлення радянської влади, – «Борцям за владу Рад у роки громадянської та Великої Вітчизняної воєн» («Три солдати»).

Майже через рік, у березні – травні 2023 р., на території Меморіалу було проведено комплексні пошуково-ексгумаційні дослідження й виявлено останки 106 людей.

Прах учасників Другої світової війни було врочисто перепоховано в Меморіалі борців з нацизмом у м. Вінниця, інших – на міському кладовищі.

Упродовж 2022–2024 рр. експерти й громадськість спільно з апаратом муніципалітету напрацювали ефективний механізм очищення публічного простору від російського імперського й тоталітарного спадку. У Вінницькій міській територіальній громаді важливим організаційним та комунікаційним вузлом цього деколонізаційного процесу став Музей Вінниці. Власне його представники й спробують розкрити ключові особливості переосмислення Меморіалу Слави на пл. Європейській.

На зустрічі ви дізнаєтеся:

– Як виникла пл. Європейська і яких трансформацій вона зазнала

– Чому і як більшовики маркували публічний простір

– Хто й чому похований на пл. Європейській

– Коли Меморіал Слави став головним місцем пам’яті про Другу світову війну

– Яким може/має бути місце пам’яті про Другу світову війну

Спікери:

Олександр Федоришен – директор Музею Вінниці, відповідальний секретар Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки міста

Сергій Гула – заступник директора Музею Вінниці з наукової роботи, кандидат історичних наук

Євген Совінський – головний архітектор м. Вінниця, перший заступник директора департаменту архітектури та містобудування ВМР

Святослав Шеремета – директор Меморіально-пошукового центру «Доля» (м. Львів)

Модератор заходу:

Юрій Савчук – генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні

Запрошуємо долучитися до публічної дискусії 4 липня об 11:00.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа